ZOOM. Mai multi oameni de cultura din Timisoara, intalnire de taina in care s-a cerut plecarea Simona Neumann de la conducerea Asociatiei TM2021. “Horatiu Rada e foarte bun in ceea ce face!”, a explicat criticul de arta Dana Sarmes, unul dintre cei mai vocali pucisti

Scandalul iscat la varful Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, dupa aparitia in spatiul public a unui raport de audit al cenzorilor in care sunt mentionate mai multe nereguli financiare, va fi transat la sedinta Consiliului Director, programata pentru data de 10 iunie.


Pana atunci, razboiul acuzatiilor dintre Horatiu Rada, presedintele Consiliului Director, si Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 (foto 2), se poarta prin intermediul presei, conturandu-se ideea ca in interiorul asociatiei s-au format doua tabere rivale.

Discutiile aprinse care vor avea loc, cu siguranta, la sedinta Consiliului Director au fost preintampinate de o intalnire in spatiul virtual, pe Google Meet, a mai multor oameni de cultura locali, care, in aprilie 2018, au sustinut necesitatea infiintarii unui bord consultativ care sa gireze transparenta activitatii Asociatiei 2021.

Prezent din partea Consiliului Director, medicul Mihai Gafencu, responsabilul Industriilor Culturale si Creative, a ascultat, rand pe rand opiniile celor invitati la discutii, opinand ca, pana la sedinta din 10 iunie, ar fi nevoie de o petitie cu cat mai multe semnaturi in care sa se ceara plecarea Simonei Neumann.

Aceasta idee a fost sustinuta cu mult elan si de Dana Sarmes, autointitulata critic de arta si curator independent, care a spus raspicat ca Simona Neumann trebuie sa plece, poate la Bruxelles, unde, eventual, sa reprezinte asociatia pe plan extern.

“Horatiu Rada este foarte bun in ceea ce face, se plimba prin PSD ca la el acasa. Eu nu pot sa fac asta, dar daca nu ai politicul de partea ta, este posibil sa ramai fara finantare”, a explicat Dana Sarmes (foto 1), de trecutul careia se leaga un controversat concert Goran Bregovici la Timisoara. Elogiul ei la adresa calitatilor manageriale a “simplului electrician”, cum a fost numit Rada intr-o publicatie pro-Neumann, a fost impartasit si de Mihai Gafencu, care a fost cooptat in bordul asociatiei dupa venirea noului presedinte…

La fel de vehement impotriva directoarei executive a Asociatiei 2021 s-a dovedit a fi si regizorul de film Florin Iepan, care a sosit la intalnirea virtuala insotit de cativa sustinatori, printre care Brandusa Armanca, Calin Meda si Simona Donici, care a punctat faptul ca langa asociatie trebuie atrasa “lumea buna” a orasului.

“Sa iesim in strada cu steagul Uniunii Europene, dar nu sa-l ardem, ci sa-l coloram artistic”, a propus Iepan.

Nemultumirile regizorului au fost catalogate ca fiind inoportune si neavenite, cata vreme, anul trecut, ar fi incasat mari sume de bani de la asociatie pe diverse produse culturale. Simona Donici a adus in discutie spectacolele de la Curtea Franciscana, unde, mai mereu, s-a cerut un bilet in plus, in timp ce Brandusa Armanca a atras atentia, din nou, ca activitatea asociatiei trebuie sa devina mult mai transparenta, mai cu seama in partea cheltuirii banilor publici, motiv pentru care trebuie infiintat un bord consultativ.

Peste toate discutiile a planat superior “acuzatia” Iuliei Popovici, critic de teatru si film, de la Revita 9, care a subliniat faptul ca, de la Bucuresti, se vede foarte limpede ca membrii asociatiei TM2021 nu se inteleg si ca sunt intr-o permanenta disputa.

Nu in cele din urma, s-a sustinut necesitatea ca sedinta Consiliului Director de saptamana viitoare sa fie transmis in direct pe youtube sau pe Facebook, pentru a intari increderea artistilor in conducerea asociatiei.

Intalnirea s-a incheiat cu propunerea lui Mihai Gafencu privind lista cu semnaturi in care sa se ceara demisia Simonei Neumann, proiect pe care Dana Sarmes s-a angajat sa-l finalizeze pana in 10 iunie. (Eva Theordorescu)

Leave a Reply