BREAKING. Noi masuri de relaxare anuntate de presedintele Klaus Iohannis. Dupa 15 iunie se redeschid mall-urile, strandurile, gradinitele, iar persoanele care vin din strainatate nu mai sunt izolate

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, marti, la Palatul Cotroceni, ca se impune prelungirea starii de alerta, dupa 15 iunie, insa, totodata, a anuntat cateva asteptate masuri de relaxare, care vor fi luate dupa aceasta data.


“Suntem de parere ca se impune prelungirea starii de alerta. Trebuie continuat cu distantarea si portul mastii. Stimati parlamentari, nu puneti sub semnul intrebarii, acum, la final, aceste masuri care s-au dovedit corecte”, a fost apelul presedintelui catre parlamerntari, de a sprijini guvernul si de a vota prelungirea starii de alerta.

Iata masurile de relaxare anuntate de presedinte:

  • Dupa 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, dar fara restaurante si locuri de joaca;

  • Vor fi permise evenimentele private, nu publice, cu maximum 50 de participanti in exterior si maximum 20 in interior;

  • Pentru parinti: va fi posibila, dupa 15 iunie, redeschiderea afterschool-urilor, a gradinitelor si a scolilor private;

  • Dupa 15 iunie, va fi posibila redeschiderea salilor de fitness, dar cu respectarea unor norme de distantare fizica;

  • Vor putea fi deschise piscinele exterioare.

De asemenea, persoanele care revin in tara din anumite state europene nu vor mai fi obligate sa stea in izolare sau in carantina.

“Este important ca usor-usor sa renuntam la unele masuri, unde este posibil. S-a gasit un criteriu obiectiv, lucrurile vor fi mai relaxate in relatia cu statele unde numarul de imbolnaviri in ultimele 14 zile e sub 5 cazuri la un milion de locuitori. Deocamdata, la acest criteriu obiectiv nu se incadreaza state precum Italia, Spania, Franta, Belgia, Olanda, Suedia. In acest sens, avand un criteriu obiectiv, vom urmari cu mare atentie comunicarile la nivelul UE si vom reaction imediat acolo unde lucrurile se schimba in bine”, a mai spus presedintele.

In opinia sa, masurile luate de Guvernul Orban au fost corecte, fapt confirmat de studiul unui prestigios institut din Londra.

“Subliniez expres ca guvernul a luat cele mai bune masuri, care au dus la o raspandire foarte limitata a epidemiei. Ati vazut un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra: fara aceste masuri am fi avut milioane de decese. Faptul ca am impus din timp aceste masuri ne-a permis sa controlam epidemia. Stimati parlamentari, nu puneti acum sub semnul intrebarii aceste masuri care s-au dovedit corecte”. (Mara Ion)

Leave a Reply