DESCINDERI. Membrii filierei bancnotelor false de 50 de euro, saltati de mascatii din Timisoara. Banii erau “importati” din Italia si plasati pe piata prin achizitii de produse de la persoane fizice

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Timisoara au efectuat, astazi, un numar de 12 perchezitii domiciliare, pe raza judetului Hunedoara, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de punere in circulatie de valori falsificate straine in forma continuata si inselaciune in forma continuata.


In cauza s-a retinut faptul ca, in cursul anului 2019, pe raza judetului Hunedoara s-a constituit si a actionat in mod coordonat un grup infractional organizat specializat in plasarea pe piata de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin initierea de relatii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele in litigiu, in special prin diferite achizitii de produse de la persoane fizice, care posteaza anunturi pe site-uri de profil.

Cercetarile efectuate au evidentiat faptul ca membrii grupului infractional organizat erau din municipiul Petrosani, insa acestia au actionat in alte zone decat cea de domiciliu, respectiv in orase unde puterea de cumparare este superioara celei din Valea Jiului si unde recunoasterea lor de catre persoanele vatamate sa fie ingreunata.

Astfel, in cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infractional au derulat multiple tranzactii frauduloase, prin plasarea pe piata de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea in eroare a unor vanzatori de buna-credinta de pe raza localitatilor Timisoara, Arad, Oradea, Marghita, Otelu Rosu, Caransebes, Deva,  Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Hateg, Sibiu, Sebes, Ramnicu Valcea si Calarasi.

Activitatea infractionala a gruparii era organizata pe doua paliere, in sistem piramidal, sub coordonarea liderului care avea rolul procurarii si aprovizionarii gruparii cu bancnote contrafacute, prin prisma conexiunilor avute cu o grupare de falsificatori din Italia.

Pe palierul de executie isi desfasurau activitatea 3 persoane cu rolul de a initia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achizitii on-line, cu anunturi de vanzare a diferitor bunuri electronice, in special telefoane mobile, si de a plasa astfel pe piata bancnotele falsificate.

La gruparea infractionala organizata au aderat treptat si alti membri care au primit valuta contrafacuta de la membrii gruparii si au procedat la plasarea acesteia pe piata in aceeasi modalitate.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara vor fi aduse, in vederea audierii, un numar de 10 persoane.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Oficiului National Central pentru Combaterea Falsului De Moneda al Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si SCCO Gorj si a jandarmilor din cadrul IJJ Timisoara. (V.E.)

Leave a Reply