Directorii Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin au fost demisi din functii, dupa eliberarea criminalului care a incendiat o fata

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, i-a demis, marti, pe directorul si directorul adjunct de la Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, in legatura cu eliberarea barbatului care a incendiat o fata de 17 ani din Mehedinti.


Totodata, ministrul Justitiei a cerut CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara cu privire la respectarea dispozitiilor care reglementeaza liberarea conditionata a detinutului si cere un control in intreaga tara.

”Ministrul Justitiei l-a demis din functie, astazi, 16 iunie 2020, pe directorul Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, in urma evaluarii procesului-verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin privind detinutul Ion Turnagiu. Ministrul Justitiei l-a demis din functie, astazi, 16 iunie 2020, pe directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, in urma evaluarii procesului – verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta – Turnu Severin privind detinutul Ion Turnagiu”, a transmis, marti, Ministerul Justiiei, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, ministrul Justitiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari ”cu privire la modul de respectare a dispozitiilor legale care reglementeaza liberarea conditionata in dosarul 3349/225/2019 al Tribunalului Mehedinti privind cererea de liberare conditionata a detinutului Ion Turnagiu”.

”Ministrul Justitiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, astazi, 16 iunie 2020, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a efectua un control tematic privind modul de respectare a acelorasi dispozitii legale, la nivel national, avand in vedere ca aceasta problema a devenit recurenta si s-a manifestat din plin si in cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecinte grave asupra sigurantei cetateanului”, a mai transmis Ministerul Justitiei.

Barbatul care a incendiat o fata de 17 ani, aceasta aflandu-se in stare critica, a fost condamnat la detentie pe viata, insa a fost eliberat dupa 25 de detentie.

Criminalul trebuia sa isi execute pedeapsa pana in 2091. Anul trecut, insa, in luna mai, a fost pus insa in libertate.

Judecatorii de la Tribunalul Mehedinti au aprobat cererea lui de eliberare conditionata, desi inainte, magistratii de la judecatoria Drobeta Turnu Severin nu au fost de acord cu iesirea lui din penitenciar.

Pe de alta parte, este inca neclar de ce Ion Turnagiu a fost lasat liber in momentul in care adolescenta de 17 ani – pe care a incendiat-o – a depus plangere impotriva lui pentru viol. La Parchetul din Vanju Mare, unde a fost inregistrata sesizarea, se fac acum verificari.

Ion Turnagiu este cercetat, in prezent, pentru tentativa de omor, iar daca va fi trimis in judecata si condamnat, va fi reactivat si restul de pedeapsa care-l mai avea de executat. (V.E.)

Leave a Reply