ALERTA. Cod rosu de precipitatii in Timis si Caras-Severin. VEZI care sunt localitatile din Timis cu risc de evacuare a populatiei

Meteorologii au emis cod rosu de precipitatii pentru judetele Timis si Caras – Severin, in total peste 70 de localitati vor fi afectate.


Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse torentiale ce vor cumula 40…60 l/mp. In zona avertizata, in ultimele ore s-au acumulat cantitati de apa de 30-50 l/mp, descarcari electrice si, izolat, grindina de mici dimensiuni.

In judetul Timis este vizata zona de munte, dar si localitatile Lugoj, Recas, Buzias, Faget, Deta, Gataia, Ciacova, Costeiu, Nadrag, Jamu Mare, Racovita, Gavojdia, Denta, Topolovatu Mare, Belint, Darova, Banloc, Bethausen, Victor Vlad Delamarina, Tomesti, Giulvaz, Dumbrava, Tormac, Boldur, Moravita, Margina, Traian Vuia, Voiteg, Masloc, Fardea, Ghilad, Birda, Balint, Criciova, Manastiur, Barna, Livezile, Foeni, Fibis, Stiuca, Nitchidorf, Curtea, Ohaba Lunga, Ghizela, Giera, Pietroasa, Brestovat, Bogda, Bara, Secas.

In judetul Caras – Severin va fi afectata zona joasa, dar si localitatile Resita, Caransebes, Oravita, Otelu Rosu, Anina, Turnu Ruieni, Bozovici, Carasova, Bucosnita, Prigor, Obreja, Lupac, Constantin Daicoviciu, Paltinis, Rusca Montana, Farliug, Buchin, Sasca Montana, Dognecea, Tarnova, Ciclova Romana, Glimboca, Ciudanovita, Valiug, Goruia, Ocna de Fier, Brebu Nou.

Codul rosu este valabil pana in jurul orei 18, insa s-ar putea prelungi. 

In cele doua judete au fost inregstrate si inundatii din cauza debitelor ridicate ale raurilor Timis, Bega si Caras. Mai multi oameni au fost evacuati, un drum a fost inundat, dar si mai multe locuinte

Avand in vedere situatia creata de ploile abundente si cresterea alarmanta a cotelor pe anumite rauri din judetul Timis, comanda inspectoratului a dispus cresterea capacitatii operationale, prin chemarea pompierilor aflati in turele libere, la Detasamentul de Pompieri Lugoj si Statia de Pompieri Faget.

Astfel, peste 100 de pompieri cu mai multe motopompe de mare capacitate, motopompe transportabile si electropompe sunt pregatiti sa intervina in zonele cu pericol de viituri si inundatii.

De asemenea, la sediul inspectoratului este activat Centrul Judetean de Comanda si Conducere a Interventiilor, cat si Grupa Operativa, pentru coordonarea eficienta a interventiilor.

In urma ploilor abundente si a scurgerilor de pe versanti in localitatea Fardea s-a produs o viitura care a afectat 13 gospodarii. Pompierii au evacuat 3 adulti si 5 copii din locuintele afectate. De asemenea, au fost evacuate mai multe animale domestice si bunuri materiale.

In acest moment 40 de pompieri intervin pentru evacuarea apei cu 3 motopompe de mare capacitate si continua evacuarea bunurilor din locuinte”, ne-a transmis Elena Megherea, purtatorul de cuvant al ISU Timis. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply