VIDEO. Cel mai mare falsificator de bancnote din Romania, saltat de procurorii DIICOT. Acesta a creat “Super leul”, bancnota falsa de 100 de lei imposibil de detectat fara instrumente speciale

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu Oficiul National Central pentru Combaterea Falsului de Moneda din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat, in data de 24.06.2020, un numar de 5 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti si a orasului Busteni, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de falsificare de moneda.


In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in primavara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii infractiunilor de falsificare de moneda, punerea in circulatie de valori falsificate, detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori si inselaciune.

Acest grup isi desfasoara activitatea si in prezent, iar fata de acesta a fost documentata activitatea de falsificare a unui numar de 17.065 de bancnote din cupiura de 100 lei, prejudiciul in cauza ridicandu-se la aproximativ 1.706.500 lei.

Liderul grupului infractional avea rolul de a ii coordona pe ceilalti membri, fiind implicat in procurarea/detinerea de materiale si instrumente necesare falsificarii, in falsificarea de monede si punerea acestora in circulatie, inducand astfel in eroare mai multe persoane.

In urma cercetarilor, s-a constatat faptul ca, intr-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reusit sa produca cele mai bune falsuri din istoria Romaniei si sa devina cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Oficiului National Central pentru Combaterea Falsului de Moneda au desfasurat activitati de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere, iar ca urmare a calitatii superioare a reproducerii – fiind realizate pe suport de polimer si avand imitate toate elementele de siguranta destinate publicului (inclusiv microperforatiile, banda iridescenta, imagine latenta, fereastra transparenta, cerneala care isi schimba culoarea, imprimare vizibila in lumina ultravioleta) – acest fals era aproape imposibil de identificat de catre persoanele care intra in posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic ”SUPER LEU”.

Evolutia acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasa, fiind pentru prima data in istoria falsului de moneda din Romania cand aceasta era identificata in circuitul financiar, cu precadere in centrele de procesare de numerar, ceea ce indeparta practic momentul punerii in circulatie de momentul identificarii bancnotei.

In toate situatiile in care erau identificati martori (casieri ai unitatilor comerciale sau alte altor institutii financiare – banci comerciale) nici unul nu a putut oferi suport informational intrucat nu si-a dat seama la momentul incasarii ca bancnota este un fals.

La sediul DIICOT – Structura Centrala vor fi conduse, in vederea audierii, un numar de 3 persoane, care sunt cercetate pentru complicitate la falsificare de moneda, punerea in circulatie de valori falsificate, complicitate la punerea in circulatie de valori falsificate, detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori, complicitate la detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori, inselaciune si complicitate la inselaciune.

Actiunea a beneficiat de sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, al ofiterilor Europol, al ofiterilor din cadrul Institutului National de Criminalistica, al specialistilor din cadrul Bancii Nationale a Romaniei si al jandarmilor din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale. (V.E.)

Leave a Reply