Stare de urgenta in capitala Serbiei, din cauza cresterii alarmante a numarului de persoane infectate cu Covid-19. Masurile vin dupa ce Grecia a anuntat ca-si inchide frontiera pentru cetatenii sarbi

Guvernul de la Belgrad a adoptat, ieri, o serie de masuri ce vizeaza protectia populatiei impotriva raspandirii Covid-19, dupa ce, in aceste zile, s-a inregistrat cea mai mare crestere a cazurilor de infectii cu noul coronavirus din ultimele trei luni.


Noile restrictii sunt valabile, pana in 18 iulie, pentru capitala Belgrad, oras unde, vineri, a fost declarata stare de urgenta.

Astfel, potrivit presei din Belgrad, cluburile de noapte isi vor termina programul la ora 23, iar in spatiile inchise este obligatorie purtarea mastii de protectie si respectarea distantarii fizice de 1,5 m. Pentru nerespectarea masurii de purtare obligatorie a unei masti de protectie in transportul public sau in interior, este prevazuta o amenda in valoare de 5.000 de dinari (42 euro).

De asemenea, guvernul a decis sa interzica adunarile in locuri publice in interior pentru mai mult de 100 de persoane si in spatii deschise pentru mai mult de 500 de persoane. In timpul adunarilor in interior sau in aer liber, este necesar sa se respecte o distanta fizica de 1,5 metri.

Reamintim ca, pana in prezent, nu exista limita de persoane la adunarile publice, iar meciurile de fotbal si celelalte competitii sportive din Serbia s-au desfasurat cu public in tribune.

Presedintele Aleksandar Vučić, care a anuntat, aseara, noile masuri restrictive pentru Belgrad, intr-un interviu acordat RTS, a declarat ca, daca situatia nu va fi pastrata sub control, va inchide Belgradul.

Referitor la decizia Greciei de a-si inchide granitele pentru cetatenii sarbi, pana in 15 iulie, ca urmare a reaparitiei focarelor de Covid-19, ministrul sarb de externe, Ivica Dacic, a declarat pentru RTS ca UE a  recomandat statelor membre sa puna Serbia pe lista tarilor a caror cetateni vor putea calatori liber.

“Suntem pe cale sa purtam o conversatie individuala cu fiecare membru al UE. De la inceput, Grecia a sustinut ca cetatenii Serbiei au unda verde si au deschis granitele”, a spus Dacic.

Cu toate acestea, el a afirmat ca ambasada Serbiei a fost informata, ieri, de biroul premierului grec, ca granitele sunt inchise cetatenilor sarbi din cauza situatiei din regiune si din cauza ca au aparut informatii ca exista deja turisti infectati din Serbia in Grecia.

El a aratat ca situatia este neplacuta si proasta, dar a subliniat ca decizia este in detrimentul Greciei, deoarece sosirea turistilor este in interesul lor.

Decizia este valabila pana la 15 iulie, cand va fi reexaminata. Totusi, cu un permis special, cei care au locuri de munca sau urgente pot calatori in tara respectiva. In ciuda interdictiei, cetatenii sarbi care s-au aflat, luni dimineata, la granita cu Grecia, li s-a permis accesul in tara vacantelor. (G.G.)

Leave a Reply