O judecatoare de tribunal din vestul tarii a fost suspendata 6 luni din magistratura, dupa ce a acordat un interviu jurnalistilor de la Newsweek Romania

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in sedinta de azi, 15 iulie, sa admita actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva Crinei Muntean, judecatoare in cadrul Sectiei Penale a Tribunalului Bihor, si sa-i aplice o sanctiune deosebit de dura.


„In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Muntean Crina – judecator in cadrul Tribunalului Bihor, sanctiunea disciplinara constand in „suspendarea din functie pentru o perioada de 6 luni” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. a) din acelasi act normativ”, a comunicat CSM.

Inspectia Judiciara a declansat cercetarea disciplinara Crinei Muntean, in octombrie 2019, dupa ce a analizat acuzatiile la adresa judecatoarei cuprinse intr-o sesizare semnata de avocatul oradean Viorel Doseanu.

Acesta s-a simtit vizat de dezvalurile facute de Crina Muntean intr-un interviu acordat, in august 2019, pentru Newsweek Romania, in care a vorbit despre „retelele de interese in justitia locala“ care s-au activat impotriva ei, prin intermediul Inspectiei Judiciare, dupa ce a deranjat un cerc sensibil din Bihor, format din avocati, judecatori, oameni de afaceri, persoane sus-puse in institutiile publice.

Crina Muntean are 47 de ani, este magistrat de 21 de ani, iar in perioada 2009 – 2014 a condus Sectia Penala a Tribunalului Bihor. In ultimii doi ani si jumatate, s-a alaturat demersurilor magistratilor pentru apararea justitiei, a vorbit despre mecanismele de slabire a statului de drept, despre problemele din sistem si despre cata independenta mai exista in justitie.

In decembrie 2019, judecatoarea a primit calitatea de suspectintr-un dosar instrumentat de procuroarea Adina Florea, din cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Decizia de sanctionare poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. (G.I.)

Leave a Reply