Un nou kitsch marca Baraka scandalizeaza Timisoara! Un dinozaur cu simbolul crucii pe cap si limba otravitoare, autorizat de culturnicii din primarie sa fie expus in piata centrala a orasului

In plin scandal cultural generat de interesele divergente din cadrul Asociatiei TM2021, culturnicii din Primaria Timisoara au acceptat ca, in piata centrala a orasului, sa fie expus un nou kitsch din galeria “artistilor” din Grupul Baraka.


Un dinozaur cu simbolul crucii pe crestet si limba verde, otravitoare, a fost plasat intr-o zona incarcata de istorie a orasului, in Piata Unirii, in apropierea Domului Catolic si a Catedralei Ortodoxe Sarbe, starnind repulsia trecatorilor, dar si o multime de comentarii critice pe retelele de socializare.

“Dinozaurii din poza au pe cap, simbolul crucii, pus “la mișto”. In lume, crucile bisericilor, fie ard subit, fie sunt daramate, fie scoase pur si simplu din grafica diferitelor fotografii. A intrat si orasul nostru in ciudatul circuit al globalizarii legat de daramarea valorilor stravechi ale crestinatatii? (in zona e Domul Catolic si, vis-a-vis, Biserica Ortodoxa Sarba). Se pregateste cumva, in Timisoara, terenul pentru progresismul de tip neomarxist?”, se intreaba retoric fostul viceprimar al Timisoarei, Adrian Orza.

In aceeasi nota a revoltei citadine, Sorin Predescu, directorul Directiei Judetene de Cultura Timis, a anuntat ca expunerea hidoseniei de arta plastica nu are avizul sau.

„Aceasta lucrare expusa in spatiul public (zona protejata de monumente istorice) nu are avizul Directiei Judetene pentru Cultura Timis. Ma indoiesc ca ar fi cerut aprobarea Muzeului de Arta ce ii constituie fundal. Are in schimb aprobarea Primariei Timișoara”, a precizat Predescu, printr-un mesaj postat pe Facebook.

Printre personalitatile orasului oripilate de creatura imaginata si modelata de artistii “dadaisti” din Grupul Baraka s-a numat si avocata Lavinia Tec, care se intreaba daca demonii au dat navala in Piata Unirii.

“Ce se intampla in Timisoara? De unde a aparut demonul asta? Coroana cu crucea pe capul demonului? In Piața Unirii unde sunt atatea biserici crestine? Urmează ritualuri demonice in Unirii?”.

Membrii Grupului Baraka au scandalizat opinia publica, in ultimii ani, la fiecare tentativa de a expune obiecte de asa-zisa arta. In 2018, la Festivalul Revolution, care s-a desfasura la Muzeul Satului din Timisoara, au socat asistenta cu un amalgam bizar de sicrie, penisuri si cruci, care a fost interzis imediat de organizatori. De asemenea, la o expozitie la Bucuresti au expus un caine mort, pe care l-au prezentat ca fiind un mesaj impotriva violentei impotriva animalelor. (Eva Theodorescu)

Leave a Reply