EXCLUSIV. Ancheta din dosarul celor 1000 hectare de teren “mutate” din Arad in Timis pe vremea prefectului Eugen Dogariu nu va mai fi redeschisa! Cererea procurorilor DNA, respinsa de Inalta Curte

Inalta Curte de Casatie si Justie s-a pronuntat, ieri, definitiv, asupra cererii formulate de Directia Nationala Anticoruptie privind redeschiderea si reluarea urmaririi penale in dosarul nr. 83/P/2015, in care s-a cercetat transferul a aproape 1.000 de hectare de teren din Arad in Timis, din localitatea Felnac in localitatea Giera.


Beneficiarul acestei afaceri evaluate la circa 4 milioane de euro a fost afaceristul moldovean Neculai Miron, condamnat intr-un alt dosar, la 2 ani si jumatate de inchisoare, care a cumparat adeverinte de proprietate de la tarani din Felnac si a fost pus in posesie in Giera.

“Transferul in cauza a fost realizat la solicitarea Comisiei Judetene de Fond Funciar Arad, la propunerea comisiei locale a comunei Felnac, si are ca obiect o suprafata de teren de 999,90 hectare, aflat in administrarea Administratiei Domeniilor Statului pe raza comunei Giera”, a comunicat Prefectura Timis in 2015, anul in care DNA a incercat sa descalceasca itele acestei afaceri.

In vizorul procurorilor s-au aflat Eugen Dogariu si Liliana Onet (foto), prefectul si subprefectul de Timis din perioada acelui transfer, Ionel Campean, fostul sef al Admnistratiei Domeniilor Statului (ADS) Timis, Simona Jurca, fosta sefa a Directiei Agricole Timis, Codruta Botez, sefa Compartimentului Juridic din Prefectura Timis, milionarul Neculai Miron, omul cu banii, Gheorghe Tatar, lichidator judiciar, si Ovidiu Patrui, doctor in agronomie, directia de aprofundare plante medicinale.

Dupa o prima clasare a dosarului, Paul Dumitriu, delegat in functia de procuror sef al Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA, a emis Ordonanta nr. 23/II-2/2020 din data de 06.02.2020, prin care a dispus redeschiderea si reluarea urmaririi penale in dosarul nr. 83/P/2015.

Dupa ce, in martie, Tribunalul Bucuresti a respins aceasta cerere, iar, ulterior, cauza a fost suspendata de drept din cauza pandemiei de coronavirus, ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a tras cortina, definitiv, peste afacerea terenurilor de pe axa Arad – Timis.

“Respinge, ca nefondata, cererea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Coruptiei privind confirmarea ordonantei nr. 23/II-2/2020 din data de 06.02.2020”, a decis, ieri, 17 iulie, Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De remarcat ca, actualul prefect de Timis, Liliana Onet, nici nu si-a angajat avocat, fiind reprezentata de un aparator desemnat din oficiu, in timp ce fostul prefect, Eugen Dogariu, si-a pus toata nadejdea si cariera sa de actual si viitor senator in elocinta avocatului Mihai Pasca. De asemenea, concluzii de respingere a cererii DNA, din partea altui intimat, a pus si avocatul Cosmin Bolosin. (Vlad Enciu)

Leave a Reply