ALERTA. Primul oras din Romania care intra in carantina este Faget, din judetul Timis! Raed Arafat a semnat ordinul

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a decis instituirea carantinarii zonale pentru orasul Faget, din judetul Timis, dar si satele apartinatoare Bichigi, Temeresti si Colonia Mica.


Conform Ordinul Nr. 4659206/ 26.07.2020 emis de Raed Arafat, sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, masura intra in vigoare, astazi, 26 iulie, de la ora 19, si dureaza 14 zile.

Faget este primul oras din Romania care intra in carantina, dupa adoptarea, in urma cu cinci zile, a Legii carantinarii si izolarii.

Carantinarea orasului banatean si a celor trei sate apartinatoare a fost decisa, duminica, de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, dupa ce au fost confirmate 47 de cazuri de Covid-19, dintre care 8 in randul cadrelor medicale de la spitalul din localitate.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, a declarat la Digi 24 ca Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis a decis instituirea carantinei in orasul Faget si in cele 3 sate apartinatoare in urma raportului Directiei de Sanatate Publica si se asteapta, in cursul zilei, ordinul DSU in acest sens.

“Avem o situatie delicata in oras, sunt 47 de persoane testate pozitiv. Oamenii trebuie sa inteleaga ca se pot deplasa la locul de munca, in baza adeverintei de la serviciu. De asemenea, nu se restrictioneaza niciun serviciu public”, a spus Dobra.

La randul sau, primarul din Faget, Marcel Avram, a spus ca a fost intrunita conditia de 3 cazuri la mia de locuitori pentru instituirea carantinei si, in plus, este o problema si la spitalul din localitate, unde au fost testati pozitiv 8 asistenti si infirmieri.

Potrivit primarului, s-au inregistrat si doua deceses asociate Covid-19.

La acest moment, in Romania se afla sub carantina doua localitatati – Cartojani, din judetul Giurgiu, si Gornet, din Prahova.

Reamintim ca autoritatile din comuna Gornet din judetul Prahova au atacat in instanta ordinul de carantinare a unui sat al comunei si ii cer sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, o analiza urgenta a cazurilor din zona. De asemenea, autoritatile cer si obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, cu titlul de daune morale. Primarul comunei Gornet este pesedistul Nicolae Negoitescu.

Potrivit unui comunicat emis, sambata, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezinta Primaria Gornet, autoritatile ii solicita sefului DSU sa declanseze in regim de urgenta evaluarea cazurilor de Covid-19 din comuna pentru a se stabili cu exactitate daca la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP, scrie Agerpres. In acest sens, sunt invocate “starea de spirit si moralul scazut al cetatenilor comunei”. (G.G.)

 

Leave a Reply