1 August – ZIUA specialistilor EOD! Militarii antrenati pentru neutralizarea dispozitivele explozive aniverseaza 23 ani de la infiintarea acestei specialitati din Armata Romana

Una dintre cele mai noi specialitati din Armata Romana este sarbatorita, astazi, de catre militarii blindati, fara chip, a caror meserie este riscul.


Specialistii EOD sunt antrenati sa actioneze in rezolvarea incidentelor cu munitii explozive neexplodate si dispozitive explozive improvizate.

Cea mai pretioasa resursa a lor este timpul. Intre o inspiratie si o expiratie, au nevoie de el pentru a anticipa si pentru a actiona.

Selectarea unei tehnici depinde de mai multe variabile, presiunea este enorma, timpul este limitat. Pentru ei nu exista flancuri, de jur imprejurul lor se afla inamicul, explozibilul trebuie dezamorsat, in intuitia, priceperea si rapiditatea lor sta, nu de putine ori, succesul operatiunii.

Ziua specialitatii militare EOD (Explosive Ordnance Disposal) se sarbatoreste din 1 august 1997, cand a luat fiinta Baza de Instruire pentru EOD din subordinea Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD si Aparare CBRN ,,Panait Donici”, cu sediul in garnizoana Ramnicu Valcea. Prin Ordinul de infiintare emis de Ministerul Apararii, a fost consfintita in mod oficial nasterea unei noi specialitati militare in Armata Romaniei moderne, specialitatea militara EOD.

EOD defineste totalitatea masurilor si actiunilor ce se desfasoara pentru accesul, identificarea/recunoasterea, diagnosticarea, evaluarea riscurilor/ pericolelor, asigurarea protectiei personalului militar si civil si a bunurilor materiale, punerea in stare sigura, neutralizarea/ distrugerea muniþiilor neexplodate si dispozitivelor explozive improvizate din zonele militare si in teatrele de operatii, in timp de pace, in situatii de criza, in timp de razboi si in perioada post-conflict.

Specialistii EOD au participat si participa si in prezent la misiuni in teatrele de operatii din Bosnia – Hertegovina, Afganistan si Irak, unde eforturile si profesionalismul lor sunt apreciate, in egala masura, de partenerii de coalitie dar si de populatia locala.

“Dintre toate specialitatile in care m-am instruit, EOD-ul mi-a ramas cel mai aproape de inima. Imi produce…o explozie de bucurie. Azi este Ziua EOD. La buna vedere camarazi, la multi ani Bazei EOD Valcea! Va doresc mana sigura, nervi de otel si sange rece! Si nu in ultimul rand, va doresc ani…cat mai multi!”, este mesajul unuia dintre militarii antrenati in tehnicile EOD, colonelul Daniel Pisica.

De asemenea, Ziua specialistilor EOD este anuntata si pe site-ul Ministerului Apararii Nationale. “Meseria lor e riscul, iar pentru asta merita respectul nostru. Astazi celebram existenta lor. La multi ani specialitatii militare EOD! La multi ani EOD-isti!”, este mesajul de felicitare transmis de conducerea Armatei Romane. (G.I.)

Leave a Reply