ZIUA TIMISOAREI. Discursul prefectului Liliana Onet, strabatut de un puternic patriotism local. “Timisoara sa ramana, pe mai departe, un oras in care orice locuitor al tarii noastre sa isi doreasca sa traiasca!”

Cel mai important eveniment organizat de Ziua Timisoarei a fost ceremonialul militar si religios din Piata Unirii, prin care s-a marcat implinirea a 101 ani de la intrarea trupelor romane conduse de colonelul Virgil Economu in Timisoara si instalarea in oras a administratiei romanesti.


Prezenta la festivitate, Liliana Onet, prefectul judetului Timis, a avut un discurs fara tenta politica, dar cu un puternic accent de patriotism local.

“Timisoara sa ramana, pe mai departe, un adevarat simbol pentru Romania, un oras in care orice locuitor al tarii noastre sa isi doreasca sa traiasca”, le-a urat Liliana Onet timisorenilor.

Publicam integral acest discurs falos, in concordanta cu sloganul preferat al timisorenilor – “Tot Banat-i fruncea!”.

Aniversam astazi un moment emotionant in istoria orasului nostru. Instaurarea oficiala a administratiei romanesti si marsul triumfal al armatelor romane marcheaza inceputul unei etape cu adevarat deosebite pentru Timisoara.

Odata cu reintrarea Banatului in fagasul sau firesc, alaturi de celelalte regiuni romanesti, viata institutionala si spirituala a Timisoarei si-a pus in valoare mai pregnant dimensiunea romaneasca.

Ceea ce confera Timisoarei individualitate si acel caracter unic este modul fericit in care diversele culturi s-au completat si s-au implinit reciproc. Toleranta si deschiderea timisorenilor sunt, fara indoiala, determinate tocmai de acest tablou multicultural si multiconfesional in care nici un detaliu nu strica armonia intregului.

Nu pot sa nu remarc semnificatia cu totul speciala pe care ziua de 3 august o are pentru Institutia Prefectului. Atunci, in 1919, dr. Aurel Cosma, prefectul in functie a fost confirmat in mod oficial si a adresat salutul sau generalului Economu, cel care conducea unitatile armatei romane care au intrat in Timisoara.

Pentru prima data in istorie, regiunea avea un roman, ca cel mai inalt reprezentant al administratiei centrale.

Entuziasmul si numarul impresionant al celor care au fost prezenti la scrierea acestei pagini de istorie, constituie cea mai elocventa dovada a bucuriei banatenilor de a deveni parte integranta a patriei lor istorice.

De atunci, Timisoara a fost un simbol pentru Romania, locul in care s-a aprins scanteia Revolutiei din 1989 si a confirmat acest statut in repetate randuri. Timisoara ramane pentru noi toti un simbol al sperantei si renasterii romanesti, un simbol al luptei pentru o viata libera, traita in conformitate cu principiile democratiei si statului de drept.

Ca reprezentant al Guvernului Romaniei pot sa va asigur de intregul sprijin al Executivului pentru proiectele care vizeaza promovarea si dezvoltarea orasului. Am, in acelasi timp, convingerea ca resursele deosebite de care dispune Timisoara vor asigura, la randul lor, o evolutie armonioasa si constanta a municipiului nostru.

Inchei, dorind Timisoarei sa ramana pe mai departe un adevarat simbol pentru Romania, un oras in care orice locuitor al tarii noastre sa isi doreasca sa traiasca.
La Multi Ani Timisoara!”.

Tot cu ocazia Zilei Timisoarei, oficialitatile orasului au depus coroane de flori la monumentul comemorativ al colonelului Virgil Economu. (Mara Ion)

Leave a Reply