Atentie la scaldatul in locurile neamenajate! Administratia Bazinala de Apa Banat atrage atentia asupra pericolului de inec

Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) atentioneza populatia din arealul spatiului hidrografic Banat sa evite scaldatul in locurile neamenajate sau in preajma lucrarilor hidrotehnice.


In aceste zile calduroase de vara, tinerii sunt din ce in ce mai atrasi sa desfasoare diferite activitati pe lacuri si rauri, punandu-si astfel viata in pericol.

Lacurile de acumulare reprezinta un pericol pentru inotatori in primul rand din cauza adancimii mari a apei care produce diferente majore de temperatura a acesteia intre stratul de suprafata (care poate avea o temperatura agreabila) si cel de adancime (care are o temperatura scazuta).

Aceste diferente se percep brusc in fizicul inotatorului si pot fi fatale. Deasemenea, lacurile de acumulare pot fi periculoase pentru cei care se aventureaza in ele si din cauza curentilor care se formeza in timpul deversarilor si a functionarii hidrocentralelor.

Persoanele care se afla la plaja, la scaldat sau practica pescuitul in zonele neamenajate, in special in aval de lacurile de acumulare, se expun pericolului de inec in cazul aparitiei unor viituri. Avertizarile meteo-hidrologice de tip now casting au devenit o obisnuinta si pentru zona Banatului.

Evacuarea controlata a unor debite de apa din lacurile de acumulare se poate realiza oricand, ca urmare a inregistrarii unor precipitatii abundente in zone amonte de cele in care se efectueaza deversari.

Cursurile de apa reprezinta si ele un pericol pentru populatia aflata la scaldat, atat din cauza colmatarii si a vegetatiei din apa, cat si a gropilor create de exploatarile de agregate minerale (balastiere).

Barajele, bazinele de linistire, stavilarele, pragurile de fund, sau scarile de pesti nu sunt zone destinate activitatilor de agrement, fie ca vorbim de inot, pescuit sau sporturi nautice.

Atentionarea “Scaldatul si pescuitul interzis” este inscriptionata si pe digurile lacurilor de acumulare din judetele Timis si Caras-Severin, prin urmare cei care o ignora, aleg constinent riscul.

ABA Banat recomanda populatiei sa aleaga strandurile si zonele special amenajate, cu respectarea masurilor de siguranta dispuse de autoritati in timpul acestei pandemii. (I.P.)

Leave a Reply