Seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA), eliberat din functie! Chestorul Catalin Ionita nu mai are acces la secretele de stat, dupa ce ORNISS a refuzat sa-i prelungeasca avizul

Directorul general al Directiei Generale Anticoruptie, chestorul principal Catalin Ionita, a fost eliberat din functie, dupa ce Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) a refuzat sa ii prelungeasca autorizatia de acces la informatii clasificate.


Avizul ORNISS, care da dreptul posesorului sa aiba acces la informatii clasificate, este obligatoriu pentru sefii structurilor din Ministerul de Interne, mai cu seama ca misiunea Directiei Generale Anticoruptie vizeaza documentarea infractiunilor de coruptie din randul politistilor si a celorlalti angajati ai MAI.

In prezent, ofiterul este pus la dispozitia Ministerului Afacerilor Interne in vederea stabilirii altor atributii profesionale.

In continuare, conducerea Directiei Generale Anticoruptie este asigurata, conform atributiilor din fisa postului, de catre adjunctii acestei structuri.

Potrivit procedurilor, Directia Generala pentru Protectie Interna (DGPI) din Ministerul de Interne, serviciul de informatii al ministerului care a fost cunoscut si sub denumirea de ”Doi si-un sfert”, face o verificare de integritate si transmite o propunere catre Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, autoritate care da decizia finala. Interzicerea accesului la informatiile secrete este urmata, in mod firesc, de schimbarea din functie.

Catalin Ionita a fost urmarit penal, in 2018, pentru trafic de influenta si fals in declaratii. Procurorii DNA l-au acuzat pe fostul sef al Politiei Romane ca a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca sa intervina pe langa functionari publici. In 2019, procurorii anticoruptie au clasat dosarul pe motiv ca fapta nu exista. (V.E.)

Leave a Reply