Adrian Pau: Nu putem astepta mereu bani de la Bucuresti pentru sanatate. Putem interveni eficient si pe plan local (P)

Spital regional, spital municipal, institut oncologic – promisiuni care revin periodic in discursul politicienilor de toate culorile din Timis. Prea putini vorbesc, insa, de reducerea incompetentei din sistemul sanitar, de gestionarea corecta a resurselor financiare, deloc mici, sau de ce se poate face urgent.


Echipa Pro Romania considera ca administratia judeteana are parghiile necesare pentru a face ordine in sistem si nu trebuie neaparat sa astepte bunavointa autoritatilor centrale.

E la moda in pandemia de Covid sa vorbim despre sanatate. Acest domeniu esential nu trebuie insa privit doar in acest context special, ci trebuie tinut cont ca, oricum, nevoile din sistem sunt in permanenta crestere. Dintotdeauna, sanatatea a fost considerata, cel putin la nivel declarativ, prioritara. Cand a venit insa vorba de alocari financiare si lucruri concrete, lucrurile nu stau atat de bine.

Periodic se fac declaratii si se promit spitale noi sau modernizari de spitale existente. Din nefericire, intre vorbe si fapte apar discrepante majore si sunt foarte putine realizarile practice. Autoritatile dau vina pe guvern si, de cele mai multe ori, lucrurile raman blocate din cauza impotentei manageriale din administratie.

Solutiile se gasesc pe plan local

Noi, echipa Pro Romania, consideram ca in acest sector trebuie actionat imediat la managementul administrativ. Sunt doua lucruri care se pot face rapid: stoparea „sifonarii” banilor publici, prin tot felul de firme capuse si intelegeri private, si alocarea banilor cu adevarat spre actul medical.

Timisul are un potential foarte mare in domeniu, prin existenta Universitatii de Medicina, si, cu certitudine, multi absolventi doresc sa ramana aici, dupa terminarea studiilor. Daca tinerii medici vor primi un sprijin pentru a putea locui si profesa aici, Timisul si-ar putea asigura imediat resursa umana care sa ofere o asistenta medicala de calitate pentru locuitorii sai.

Un lucru este cert chiar si in actualele conditii: Timisul are personal medical bine pregatit, dar acesta are o mare problema, legata de posibilitatea tehnica de a-si desfasura activitatea. Concret, este nevoie de modernizarea si de construirea unor noi unitati medicale. Asta se poate pe plan local, fara sa dam mereu vina pe „centru”. E nevoie de implicare, de eficienta si de  organizare.

Bani avem, cum ii  cheltuim e problema

Cu toate promisiunile facute pana in prezent, trebuie sa fim constienti ca ridicarea de la zero a unui spital regional va fi foarte greu de pus in practica. Pana cand acest lucru va putea fi realizat, se impun in primul rand, consideram noi, investitii masive in spitalele existente. Vorbim atat de Spitalul Judetean Timisoara, cat si de unitatile sanitare care functioneaza  la nivelul fiecarei UAT.

„Nu putem astepta cu ochii peste Carpati sa vina banii de la Bucuresti. Cand ajung, sunt bineveniti dar, pana atunci, trebuie sa incercam la nivel judetean si local sa chivernisim eficient banii pe care ii avem la indemana. Cand Pro Romania va fi implicata in conducerea CJT vom structura un grup format din consilieri judeteni si locali, manageri de spitale, medici care vor decide impreuna cum pot fi folosite eficient resursele financiare disponibile. Managementul banilor publici, cred eu, este una din principalele probleme ale momentului si aceasta trebuie rezolvata”, sustine Adrian Pau, candidatul Pro Romania la functia de presedinte al Consiliului Judetean Timis.

Competenta, nu politica

In timp s-a dovedit ca mult discutatii „bani de la Bucuresti”, pe care ii invoca administratia judeteana, sunt doar solutii pe termen lung si foarte lung. Programul Pro Romania presupune o implicare mai mare a autoritatilor judetene si locale in administrarea spitalelor.

Se poate face acest lucru atat prin modificarea cuantumului de alocatie bugetara catre sanatate, cat si prin urmarirea cu rigurozitate a felului in care sunt cheltuiti banii publici alocati pentru acest sector. Pe de alta parte, este esential ca functiile-cheie din sistemul sanitar sa fie ocupate pe criterii de competenta dovedite, nu pe simpatii politice.

(Comandat de Partidul Pro Romania – Organizatia Timis. Executat de de SC Best Media Communication SRL. CMF: 21200010)

Leave a Reply