PENALI in functii publice! Primar de oras ramas in cursa pentru un nou mandat, chiar daca judecatorii l-au condamnat la inchisoare in plina campanie pentru alegerile locale

Gheorghe Schipor, primarul in functie al orasului Vicovu de Sus, din judetul Suceava, a ramas in cursa electorala pentru un nou mandat in fruntea urbei, chiar daca a suferit o condamnare la inchisoare in plina campanie pentru alegerile locale.


Curtea de Apel Suceava l-a condamnat, la sfarsitul lunii trecute, la 1 an si 10 luni de inchisoare cu suspendare si l-a obligat sa plateasca daune morale si cheltuieli de judecata de aproape 50.000 de euro.

Paradoxal, primarul din Vicovu de Sus, un oras aflat in plina dezvoltare datorita traficului de tigari de contrabanda de la granita cu Ucraina, a fost pedepsit la 11 ani de la comiterea unui accident de circulatie soldat cu moartea unei femei de 59 de ani.

Si mai paradoxal, in acest dosar de omor din culpa, procurorii au stabilit ca vina producerii accidentului apartine soferului din masina lovita de primar, pe soseaua dintre Radauti si Suceava, care a virat, brusc, la stanga si i-a iesit in fata.

„Eu veneam dinspre Radauti spre Suceava si am observat o masina care stationa. M-am angajat in depasirea ei, dar soferul, fara sa semnalizeze, a virat la stanga. Nu am avut timp sa evit masina si nici sa franez, am lovit-o in plin. Ce sa-i faci, necazul te ajunge vrei, nu vrei”, a declarat Gheorghe Schipor, la putin timp dupa tragedie.

Asadar, nu a mai putut evita coliziunea, iar Dacia papuc, izbita in lateral de Mercedesul E Classe cu care circula primarul, a fost proiectata in afara soselei.

Soferul a scapat cu viata, dar pasagera din dreapta a fost proiectata, pe camp, in afara masinii, si a murit pe loc. In martie 2014, soferul vinovat a fost condamnat definitiv la 1 an de inchisoare cu suspendare.

Ei, bine, ceea ce face acest caz aproape neverosimil, la aproape sase ani de la accident, fostul viceprimar al Vicovului, Gheorghe Cozorici, care era in relatii incordate cu primarul, a decis sa declare, sub juramant, ca a fost la locul tragediei si ca dinamica accidentului ar fi fost alta, ca vinovat s-ar face si Gheorghe Schipor, care circula cu o viteza foarte mare.

Procurorii au cugetat si au decis sa redeschida urmarirea penala impotriva primarului, iar, in 2018, la aproape 10 ani de la accident, cand soferul gasit, initial, vinovat isi ispasise pedeapsa, l-au trimis in judecata pentru omor din culpa.

O adevarata premiera in activitatea procurorilor de pe plaiurile mioritice. Dupa ce, in prima instanta, Judecatoria Suceava l-a condamnat pe Gheorghe Schipor la 2 ani si doua luni de inchisoare, Curtea de Apel Suceava i-a admis apelul si a mai redus pedeapsa cu patru luni.

Din fericire pentru Gheorghe Schipor, care era angrenat in campania electorala pentru un nou mandat, judecatorii nu i-au interzis dreptul de a alege si de a fi ales in cadrul alegerilor locale, astfel ca, duminica, 27 septembrie, vicovenii au ocazia sa-i mai ofere “o tura” edilitara de patru ani, cea de-a 7-a, inamovibilului  Gheorghe Schipor.

Dragi vicoveni, am ajuns la final de campanie electorala, o campanie cu bune, cu rele, cu multe dezinformari si cu atacuri la persoana. V-am prezentat lucrari realizate dar si lucrari care sunt in curs de realizare, investiții care aduc un plus valoare pentru Vicovu de Sus.

Podul de pe strada Nicolae Balcescu este una dintre realizarile finalizate in acest mandat, o lucrare care leaga Bivolaria de Vicovu de Sus. Este ceea ce mereu am cautat sa fac – sa unesc oamenii.

Va voi reprezenta cu demnitate in continuare, impreuna cu echipa ce v-am prezentat-o in postarile anterioare. Voi face fața atacurilor si abuzurilor din ultima perioada. Va astept in numar cat mai mare la vot. Va mulțumesc pentru ca imi sunteți alaturi si, sper eu, vom continua impreuna! Unora le place sa vorbeasca. Pe noi ne reprezinta faptele!”, este mesajul transmis de primarul de aproape 25 de ani al Vicovului. (V.E.)

 

Leave a Reply