Asociatia Procurorilor din Romania reactioneaza public dupa ce Lucian Dolcu, de la DNA Timisoara, a fost acuzat de hartuire si santaj. “Conduita care COMPROMITE prestigiul justitiei”

Cazul halucinant de la DNA Timisoara, cu procurorul Lucian Dolcu hartuind o femeie gravida in luna a VII-a, sotia unui avocat cunoscut din Arad, a determinat Asociatia Procurorilor din Romania sa reactioneze public si sa anunte ca se delimiteaza de un asemenea comportament, care compromite prestigiul si autoritatea justitiei.


“In conformitate cu reglementarile legale cuprinse in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor si in Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, <manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” sunt sanctionate disciplinar, iar magistratii „sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate>, incalcarea normelor de etica si deontologie profesionala atragand raspunderea acestora.

Indatoririle magistratilor nu pot fi ignorate si nici nu pot fi tratate ca o simpla formalitate mentionata in acte normative, acestea deriva istoric din autoritatea profesiei de magistrat, o intregesc, o definesc si o reprezinta. Asociatia Procurorilor din Romania este in total dezacord cu comportamente asemenea celor prezentate in presa din data de 05.10.2020, conduite care nu caracterizeaza corpul magistratilor procurori.

Totodata, Asociatia Procurorilor din Romania dezavueaza orice atitudini de natura celor care compromit prestigiul justitiei si, implicit, al celor care concura la infaptuirea acesteia”, se arata intr-un comunicat al APR, semnat de presedintele Elena Iordache. (V.E.)

Leave a Reply