PREMIERA. Homer S.O.S., primul spectacol al Teatrului National din Timisoara conceput si realizat in contextul pandemiei de coronavirus

Teatrul National din Timisoara se pregateste de premiera: prima premiera a stagiunii 2020-2021, primul spectacol conceput si realizat in contextul pandemiei.


Astfel, vineri, 9 octombrie, de la ora 19, la Sala 2, Teatrul National isi asteapta spectatorii la Homer S.O.S., dupa Iliada si Odiseea, spectacol-triptic semnat de regizorii Ion Ardeal Ieremia, Mihaela Lichiardopol si Sabin Popescu.  

Homer S.O.S. este un spectacol inceput online, cu repetitii staruitoare, obstinate, in fata computerului, cu regasirea in repetitii dictate de distantare si de masca de protectie, dar deopotriva – la fel ca agerul Ulise – de bucuria descoperirii Povestii.

Cei trei regizori au construit acest „re-start” ca pe o polifonie de concept si de estetica, intr-un triptic care deseneaza istoria mitica si eroica a Antichitatii in tusele stilistice ale zilei de azi.

Daca Iliada este o poveste despre manie, iar episodul din Iliada, in regia lui Ion-Ardeal Ieremia, descrie un moment din sangerosul razboi troian, Odiseea, in episodul recuperat teatral de Mihaela Lichiardopol, este un palpitant jurnal al negocierilor, loialitatilor si tradarilor, al aliantelor si al „politicii” umane, zeiesti (ba chiar si, uneori, in varianta lor „deo-mundana”); in egala masura, Odiseea este si o poveste de calatorie, un roman picaresc, o istorie a peregrinarilor lui Ulise, asa cum o spune episodul creat de Sabin Popescu.

Distributia spectacolului ii reuneste pe actorii Claudia Ieremia, Paula Maria Frunzetti, Luminita Tulgara, Catalin Ursu, Romeo Ioan, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Darius Zet, Raul Horn, Lucian Matei si Ilior Spatar (Iliada), Alina Ilea, Victor Manovici, Bogdan Spiridon, Ana Maria Cojocaru, Malina Petre, Iuliana Craescu si Ana Maria Pandele Andone (Odiseea I) si Matei Chioariu, Laura Avarvari, Daniela Bostan, Roberta Popa si Denisa Muzicas (Odiseea II).

Spatiul scenografic este semnat de Emil Bejenaru, light designul – lui Florian Putere, iar conceptul video si sonor ii apartine lui Sebastian Hamburger.

Desigur, pentru protejarea spectatorilor si a echipei artistice si tehnice, Teatrul National respecta toate masurile de preventie stabilite prin Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Culturii.

Accesul si amplasarea publicului se vor face cu asigurarea distantarii dintre spectatori, conform reglementarilor in vigoare. Purtarea mastii pe toata durata prezentei in interiorul Salii 2 si dezinfectarea mainilor cu substantele puse la dispozitia publicului sunt obligatorii. 

Biletele pot fi achizitionate online pe www.tntimisoara.com sau de la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), care au orarul de functionare intre orele 11,00 si 19,00, de marti pana duminica. Precizam ca numarul de locuri este limitat in functie de normele de distantare. (I.P.)

Fotografii: Adrian Piclisan

Leave a Reply