ADVERTORIAL. Colectati SEPARAT si depozitati CORECT deseurile! RETIM invita cetatenii Zonei 1 Timis la un mod de viata ecologic (P)

In 2020 nu mai avem dreptul la poluare. Indiferenta fata de depozitarea deseurilor de orice fel oriunde nu mai este demult o alternativa de buna practica.


In 2020, sa arunci deseurile intr-o pubela oarecare este usor, dar sa le depozitezi separat este… la fel de usor.

RETIM si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis (ADID) si-au asumat un pas mare spre un viitor verde al intregului judet Timis, aliniat cerintelor Uniunii Europene de reducere a deseurilor, colectand separat si valorificand deseurile reciclabile si resturile biodegradabile.

Astfel a fost demarata campania care ii invita pe toti cetatenii zonei 1 a judetului Timis la un mod de viata ecologic, prin colectarea separata si depozitarea in mod corespunzator a deseurilor reciclabile, in mare parte ambalaje de orice tip.

Cei trei PASI CHEIE pentru colectarea separata si depozitarea corecta a deseurilor reciclabile si biodegradabile sunt:

1) DEPOZITAREA IN PUBELA GALBENA / SACUL GALBEN a ambalajelor din HARTIE, CARTON, METAL, PLASTIC.

Pubela galbena / sacul galben sunt folosite pentru orice tip de ambalaj din hartie, carton, metal sau plastic care poate fi reciclat, dupa ce a fost golit complet de continutul initial: sticle de plastic de apa, suc, sau bere, caserole, pahare de iaurt, doze de aluminiu de la sucuri sau bere, cutii de pate, conserve de bulion sau legume, cutii de pantofi, ziare, reviste, cutii de lapte sau suc, folie de aluminiu, pungi si ambalaje de plastic, etc.

CLATITI ambalajele reciclabile si STRIVITI-LE alaturi de ambalajele din hartie si dozele din aluminiu, pentru a economisi spatiu in cos, in sac sau in pubela!

IMPORTANT: NU SE COLECTEAZA baterii, LED-uri electrice si oale sau tigai!

2) DEPOZITAREA IN CLOPOTUL VERDE a ambalajelor din STICLA

In clopotele stradale VERZI sunt colectate ambalajele din sticla ale bauturilor racoritoare, alcoolice si borcanele.

IMPORTANT! GOLITI si CLATITI recipientele inainte de a le depozita in clopotul verde! NU SE COLECTEAZA sticla de geam, decoratiuni din sticla, parbrize  si deseuri din materiale de tip portelan/ceramica.

3) COMPOSTAREA LA DOMICILIU

Compostoarele se folosesc pentru obtinerea unui compost din deseurile biodegradabile din gospodarie: resturi de legume si fructe, coji de oua, flori uscate, frunze, pliculete de ceai si alte deseuri care se descompun total prin putrezire.

Compostul rezultat poate fi folosite ca INGRASAMANT NATURAL.

Cei 5 pasi simpli pentru compostarea acestor deseuri sunt:

  • Adunati toate deseurile biodegradabile (de origine vegetala) din gospodarie: resturi de fructe si legume, coji de oua, flori, ramuri, iarba, paie, fan, crengi, etc;

  • Separati aceste tipuri de deseuri de alte resturi;

  • Asezati la baza compostorului un strat de 10-15 cm de crengi rupte sau alte resturi din gradina;

  • Depozitati alternativ un strat de deseuri biodegradabile, cu un strat de sol uscat din gradina;

  • Utilizati compostul finit ca si ingrasamant natural.

Pamantul devine mai fertil cand simte grija fata de natura!

FII RESPONSABIL! COLECTEAZA SEPARAT ACUM PENTRU UN VIITOR MAI BUN! (I.P.)

NOTA: Mai multe detalii despre colectarea separata a deseurilor reciclabile pe https://retim.ro/utile/ghid_tm/

Leave a Reply