PROTEST. Patronii de hoteluri si restaurante din Timis cer sa nu mai fie bataia de joc a autoritatilor! “Nu exista niciun studiu care sa confirme transmiterea periculoasa a virusului in mediul HoReCa”

Confruntati cu o noua restrictie pandemica, impusa prin Hotararea 48/23.10.2020 a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, patronii de hoteluri si restaurante din Timis protesteaza impotriva discriminarii la care este supus acest sector de activitate.


Intr-un memoriu semnat de Corina Macri, presedinta HoReTim, se cere un tratament egal cu celelalte sectoare din industria ospitalitatii (sali de sport, cluburi, discoteci, sali de jocuri de noroc) si ajutor de stat pentru a salva de la falimentul mii de afaceri din judet.

“Consideram ca, dupa mai bine de 7 luni de la aparitia pandemiei, atat autoritatile locale, cat si cele centrale, aveau obligatia civica de a comanda studii medicale si statistice, in baza carora sa fie luate masurile de limitare a raspandirii infectarilor”, se mentioneaza in memoriul de tip protest, atragandu-se atentia ca inchiderea restaurantelor nu este o masura rezultata in urma unor analize riguroase si ca investitorii din acest sectoe de activitate se simt discriminati de autoritati.

“Masurile dispuse cu privire la industria HORECA nu sunt justificate prin studii medicale si/sau statistice, neexistand niciun studiu care sa justifice necesitatea luarii masurilor dispuse prin Hotararea 48/23.10.2020.

Tinem sa va reamintim ca, in judetul Timis, ar fi fost normal sa se dispuna obligatia purtarii mastii de protectie inca de la atingerea ratei de 1,5 la 1000 locuitori si sa se solicite organelor de control sa asigure respectarea acestei masuri, in conditiile in care masca este singurul mijloc de protectie unanim recunoscut.

In plus, pana la data aparitiei Hotararii 43/13.10.2020, o serie de activitati care, aparent, pot avea un impact mai mare asupra cresterii ratei de raspandire, au functionat fara restrictii (sali de sport, cluburi in are liber, sali de evenimente, sali de jocuri de noroc etc.).

Consideram ca, dupa mai bine de 7 luni de la aparitia pandemiei, atat autoritatile locale, cat si cele centrale, aveau obligatia civica de a comanda studii medicale si statistice, in baza carora sa fie luate masurile de limitare a raspandirii infectarilor.

Este inacceptabil ca toate masurile sa fie dispuse fara temei stiintific, ci doar pentru a justifica o aparenta implicare a autoritatilor in combaterea pandemiei.

Pandemia nu poate fi combatuta decat prin adoptarea unor masuri fundamentate stiintific.

Subscrisa observa ca autoritatile au ezitat sa dispuna obligativitatea purtarii mastii in toate spatiile publice pana ieri, 23.10.2020, ceea ce a determinat, mai mult decat orice alta activitate economica interzisa, cresterea ratei de raspandire.

Nu cerem altceva, doar tratament egal cu al celorlalte sectoare de activitate. Daca se sustin afirmatii ca in acest mediu exista un risc crescut de raspandire a virusului, cerem avizul specialistilor, deoarece din comunicarea noastra cu medici, cercetatori, statisticieni implicati in domeniu, organe de control si verificare, informatii la nivel mondial, nu exista niciun studiu care sa confirme transmiterea periculoasa a virusului in mediul horeca. Atunci de unde aceste recomandari si sanctiuni?

Redeschiderea restaurantelor la interior a avut loc la 01.09.2020. Niciun domeniu de activitate nu a fost atat de aspru restrictionat. In schimb, toata perioada de vara, autoritatile au permis functionarea unor cluburi si discoteci, sali de evenimente care functionau in spatii ce nu puteau fi catalogate „cladiri”, intrucat inventivitatea poate eluda legea. Aceste locatii, aparent in aer liber, in fapt, in spatiu inchis, au generat cresterea ratei de infectare.

Subscrisa isi manifesta ingrijorarea pentru modul discretionar in care se actioneaza.

  • Ajutor de stat sub forma a 20% din diferenta cifrei de afaceri inregistrate de operatori in 2020 vs 2019.
  • De asemenea, pe plan local, sustinem reducerea cu 50% a nivelului taxelor si impozitelor locale (impozit cladiri, terenuri, taxa hoteliera) pentru urmatorii doi ani, doar pentru operatorii din HORECA, pentru sprijinirea revenirii acestei industrii.

Ne dorim in continuare sa fim parteneri si sprijin in dezvoltare regiunii dupa pandemie, in crearea unui potential turistic real pe plan local. Timisoara nu poate fi capitala culturala, daca industria ospitalitatii dispare sau este preluata de companii multinationale puternice.

Nicio regiune nu poate fi ospitaliera atita timp cat nu are antreprenori locali care sa promoveze cultura, gastronomia si traditia autohtona. Cu siguranta cosmopolitismul si unicitatea regiunii noastre pot fi puse in valoare doar de cei care traiesc si cunosc spiritul autohton”, se mai precizeaza in memoriul adresat Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in atentia prefectului Liliana Onet. (G.G.)

Leave a Reply