Klaus Iohannis a anuntat noi restrictii in Romania, care vor intra in vigoare peste trei zile! Interzisa circulatia pe timpul noptii, magazinele inchise la ora 21, masca obligatorie, scolile inchise, telemunca

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi seara, in debutul sedintei de guvern la care a participat, noi restrictii in Romania pentru combaterea pandmeiei de coronavirus: scolile sa treaca toate in online, angajatii sa treaca la telemunca peste tot unde este posibil, magazinele sa fie inchise la ora 21, circulatia pe timpul noptii – restrictionata, petrecerile interzise, targurile si pietele trebuie inchise, portul mastii obligatoriu peste tot in tara.


Premierul Ludovic Orban a declarat ca masurile anuntate de presedinte vor intra in vigoare, de luni, 12 noiembrie.

Iata principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

Multumesc pentru invitatie. ma bucur sa va revad pe toti aici. Aceasta bucurie este umbrita de evolutia pandemiei de la noi si cred ca suntem, pe buna dreptate, cu totii ingrijorati

Am avut azi aproape 10 mii de cazuri noi si multi, prea multi care au decedat si trebuie sa fim foarte realisti.

Sunt necesare masuri ferme, masuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei.

Masurile de pana acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare masuri in plan national, precum scolile sa treaca toate in online, angajatii – si din public, si din privat – sa treaca la telemunca peste tot unde este posibil, magazinele trebuie sa fie inchise seara, cel tarziu la ora 9, circulatia pe timpul noptii trebuie restrictionata, petrecerile – si cele publice, si cele private – trebuie interzise, targurile si pietele trebuie inchise, portul mastii obliogatoriu peste tot in tara.

Iar firmele si autoritatile trebuie obligatoriu sa-si decaleze programul de functionare, astfel incat si transportul public sa circule cu incarcatura mult mai mica.

Noi dorim sa controlam extinderea pandemiei, dar sa dam sanse medicilor sa trateze cazurile grave in spitale.

Ne dorim sa continue activitatile economice, nu dorim sa inchidem economia. Vrem masuri prin care oamenii sunt protejati si economia functioneaza in continuare.

Si vrem ca romanii sa continue viata in conditii cat mai aproape de normal.

Incepe campania electorala. Va fi o campanie in conditii foarte stricte si urmeaza votul.

Va invita sa va implicati total pentru a garanta organizarea in cele mai bune conditii a alegerilor si in conditii de siguranta sanitara. Este posibil, am dovedit-o la alegerile locale.

Exista multe discutii despre oportunitatea alegerilor in pandemie. Va spun foarte clar: democratia nu poate fi pusa in paranteza, democratia trebuie garantata si democratia se garanteaza prin alegeri libere si natiunile puternice tin la alegeri democratice chiar si in conditii de criza.

Ce exemplu mai bun decat alegerile din SUA. Acolo sa ne uitam, la democratiile consolidate, cu traditii vechi, cand vrem sa vedem cum se gestioneaza alegerile in timp de criza.

In SUA au fost alegeri in conditii de 100 de mii de cazuri pe zi si a fost o prezenta record.

Asa fac natiunile puternice si natiunea romana este o natiune puternica si vom trece impreuna prin aceasta criza. (Mara Ion)

Leave a Reply