Noul proprietar al cladirii unde a functionat bordelul Sari Neni din Timisoara risca un dosar penal, dupa ce s-a apucat de spart si demolat fara autorizatie de la Directia de Cultura. Grecul Mpampametis Antonios este ginerele medicului chirurg Lazar Fulger

Noul proprietar al restaurantului Intim din Timisoara, Mpampametis Antonios (foto 2), cetatean grec, ginerele cunoscutului medic chirurg Lazar Fulger, risca un dosar penal si pana la 1 an de inchisoare, dupa ce a efectuat lucrari fara autorizatie la cladirea de patrimoniu care, in urma cu 100 de ani, a gazduit celebrul bordel Sari Neni.


Nu se stie exact valoarea tranzactiei in urma careia stomatologul grec a ajuns stapanul cladirii, insa ultimul pret solicitat de fostii proprietari, avocatul Marin Bilc si partenerul sau de afaceri, Daniel Gheorghe Petromaneant, pentru cladirea in suprafata de 400 mp, aflata la intersectia strazilor Romulus cu Odobescu, a fost de 180.000 de euro.

De altfel, chiar si Primaria Timisoara a fost interesata, la un moment dat, de achizitionarea celebrului restaurant, insa s-a renuntat la idee, dupa ce Bilc si Petromanent au majorat pretul de pe o zi pe alta de la 120.000 de euro la 180.000 de euro.

In cele din urma, cladirea a ajuns in posesia lui Mpampametis Antonios si a sotiei sale, Cristina Lazar Fulga, care, bazandu-se pe notorietatea socrului sau, Laza Fulger, presedintele Colegiului Medicilor Timis, a si demarat o serie de lucrari de constructie, care i-a disperat pe vecini.

De altfel, inca din primavara anului 2019, dupa sarbatorile pascale, au inceput sa curga reclamatiile catre autoritatile locale, care au fost sesizate ca restaurantul Intim a intrat intr-un proces de reparatii capitale, fara ca noii proprietari sa detina avizele si autorizatiile necesare.

“Am trimis reclamatii peste tot: la Primaria Timisoara, la Politia Locala, la Sectia 3 Politie, la Directia Judeteana de Cultura, la Inspectoratul de Stat in Constructii si am cerut sa fie sistate lucrarile, pana cand proprietarul va obtine autorizatiile necesare. In cele din urma, arhitectul sef al municipiului Timisoara a decis aplicarea unei amenzi in valoare de 5.000 de lei. Insa lucrarile tot nu s-au oprit.

De dimineata si pana seara, zgomote infernale de pikamere, spargeri, demolari. Veneam cu groaza acasa. Copiii mei nu mai putea sa invete, ma si intrebau daca, a doua zi, mai merg la scoala cu lectiile neinvatate.

Am insistat la Directia de Cultura, iar o doamna de acolo mi-a cerut sa-i trimit pe email sau pe whatsapp cateva poze cu caramizi, saci de ciment, orice dovada ca acolo se lucreaza.

Totul era un cosmar, mai ales cand ii vedem pe politistii locali trecad pe acolo, salutand si mergand mai departe. In cele din urma, in octombrie, am decis sa vindem apartamentul. Nu se mai putea…”, ne-a declarat proprietarul apartamentului de pe strada Odobescu nr. 35, aflat perete in perete cu spatiile restaurantului Intim.

Imediat dupa ce a aflat ca vecinii au vandut apartamentul, grecul Mpampametis Antonios a facut o adevarata criza de nervi.

“M-a sunat si a tipat, ca de ce am vandut la tigani, pentru ca ar fi cumparat el. M-a facut in toate felurile, de la nebuna la iresponsabila, amenintandu-ma ca, daca vreau, putem discuta si altfel”, mai spune femeia.

Aceeasi atitudine sfidatoare a avut grecul Mpampametis si cu vecinii din partea cealalta, care detin Pensiunea Moretti, insa si reclamatiile facute de Doru Roxin au fost in zadar. Lucrarile de spargere au continuat nestingherite.

“Pentru incalcarea precederilor art. 55, alin.) 1, lit.) a din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, prin care s-a aplicat o amenda de 5.000 de lei, nu s-a intrat in legalitate conform masurilor dispuse, drept pentru care, prin adresa nr. 3816/4062 din 17.06.2020, documentatia a fost trimisa Directiei Generale de Urbanism din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, in vederea aplicarii masurilor legale”, se mentioneaza in adresa 4710/17.06.2020 semnata de directorul de atunci al Politiei Locale Timisoara, Dorel Cojan.

Paradoxal, nici dupa sesizarea Directiei de Urbanism, lucrarile efectuate cu atata spor de ginerele lui Lazar Fulger nu au fost oprite. Acest lucru s-a intamplat doar in urma cu cateva zile, dupa ce reporterii Impact Press au inceput sa puna intrebari si ceara informatii despre acest caz de sfidare crasa a legalitatii.

“Au venit cei de la Directia de Cultura si au pus o pancarta cu o scurta istorie a cladirii, iar doamna care, anul trecut, mi-a cerut fotografii care sa ateste faptul ca aici s-a deschis un santier ilegal, a venit, in sfarsit, pe teren. Mi-a spus ca e singura in tot judetul si n-a reusit sa ajunga la momentul reclamatiei. Nu se mai aud zgomote, boncanituri, insa inauntru sigur se lucreaza, pentru ca se vede lumina aprinsa. Pe usa din fata este un lacat imens, tocmai de aceea reprezentanta Directiei de Cultura a inspectat locul uitandu-se pe un geam. A vazut ca in interior e spart tot, chiar si peretii de rezistenta. Mi-a recomandat sa fac inca o plangere la politie, pentru ca aici e caz de dosar penal”, ne-a mai declarat vecina restaurantului Intim.

Potrivit informatiilor aflate pe site-ul Primariei Timisoara, Mpampametis Antonios si Cristina Lazar Fulga au obtinut Autorizatia de construire nr. 106 abia in 20.02.2020, insa doar pentru lucrari de alimentare cu energie electrica a imobilului, prin pozare subterana. In niciun caz, pentru modificari radicale ale interioarelor.

“In data de 12.06.2019, s-a aplicat o amenda in valoare de 5.000 de lei, care nu a fost achitata. Prin urmare, a fost trimisa la Directia Fiscala, pentru punerea in executare”, ne-a informat Daniela Seracin, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Timisoara. Deocamdata, in ciuda eforturilor noastre, nu am reusit sa obtinem un punct de vedere despre acest caz si de la temperamentalul proprietar al cladirii, grecul Mpampametis Antonios.

In perioada interbelica, Sari Neni era un bordel faimos, pe care il detinea o femeie apriga, Charlotta Földessy. Stabilimentul era, insa, mascat de un restaurant cochet, in care domnii din acele vremuri se intorceau tot timpul.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, noul regim nu a mai tolerat bordelul de la intersectia strazilor Romulus si Odobescu. In timpul comunismului si cativa ani dupa Revolutie, acolo a functionat un bufet, iar mai apoi un restaurant cu muzica live, cunoscut in medioul petrecaretilor sub denumirea de Intim. Vom reveni. (G.I.)

 

Leave a Reply