Poftiti la TEATRU! “O scrisoare pierduta”, mesajul artistic transmis in direct de actorii Teatrului National din Timisoara, de Ziua Nationala a Romaniei (P)

Ziua Nationala reprezinta, prin insasi semnificatia sa, un moment de intalnire. Este o zi cand avem cu totii sansa de a recrea spiritul care a schimbat destinul tarii noastre pentru totdeauna.


Romania moderna a dat lumii savanti, politicieni si artisti care au modelat istoria si cultura universala. Doctorul Nicolae Paulescu, cel care a descoperit ceea ce astazi numim insulina; marele om politic Nicolae Titulescu, presedinte al Ligii Natiunilor, obligat la exil; Constantin Brancusi si gratia infinita, atotcuprinzatoare a sculpturilor lui; geniul lui George Enescu – urias compozitor, pianist, violonist si dirijor pe care Europa l-a iubit ca pe unul dintre marii sai artisti; Eugène Ionesco si oglinda constiintei pe care teatrul lui o pune in fata lumii, pe toate continentele; spiritul inalt al unor filosofi ca Emil Cioran sau Constantin Noica; spiritul vizionar al medicului care a inventat vaccinul impotriva holerei, Ion Cantacuzino; Traian Vuia si numeroasele sale inovatii aeronautice; dar si Stefan Odobleja, intemeietorul psihociberneticii si al ciberneticii generalizate, marele gerontolog Ana Aslan sau Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, doi dintre cei mai importanti istorici ai religiilor pe plan mondial – sunt doar cateva dintre personalitatile indreptatite la memoria noastra, doar cateva dintre geniile care au demonstrat prin realizarile lor ca o natiune se construieste in primul rand prin educatie si prin cultura.

Si ca educatia si cultura sunt valorile care au pus si care au pastrat Romania pe harta lumii. Ziua Nationala reprezinta o reverenta pentru toti acesti oameni de stiinta, artisti, istorici sau politicieni, si un moment de mandrie pentru istoria care ne defineste ca natiune.

De aceea, pentru Teatrul National din Timisoara, Ziua Nationala a Romaniei este o sarbatoare care ne solidarizeaza in jurul valorilor esentiale ale umanitatii: responsabilitate, asumare, generozitate, civism.

Mesajul Teatrului National din Timisoara cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei va fi exprimat prin cuvintele lui I.L. Caragiale,  marti, 1 decembrie, de la ora 18, cand Teatrul National va prezenta, in transmisiune directa din Sala Mare, spectacolul O scrisoare pierduta, regia artistica Ada Lupu Hausvater.

Spectacolul va putea fi vizionat in live streaming pe site-ul www.tntimisoara.com, pe pagina de facebook  / Teatrul National Timisoara si pe You Tube. (I.P.)

 

Leave a Reply