Trei medici din Timisoara implicati in combaterea pandemiei Covid-19, decorati de presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Cavaler. Distinctia a fost oferita si Universitatii de Medicina si Farmacie Timisoara

Presedintele Klaus Iohannis a decorat marti, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, mai multe cadre cadre sanitare, universitati si Institutul National de Sanatate Publica (INSP) pentru efortul depus in contextul masurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, relateaza Agerpres.


„Curaj, responsabilitate, altruism sunt valori definitorii ale celor catre care ne indreptam recunostinta astazi, ca reper deosebit de speranta si solidaritate. In mod normal, sala aceasta ar fi fost neincapatoare daca am fi avut posibilitatea sa multumim tuturor celor care au contribuit la limitarea efectelor pandemiei si la salvarea de vieti.

Va rog sa acceptati recunoasterea oferita astazi si in numele colegelor si colegilor de breasla. Dumneavoastra, cei din linia intai, luptati neobosit pentru viata, de multe ori cu riscul propriei sigurante. Prin actiunile dumneavoastra, scrieti o istorie discreta, dar de netagaduit, a onoarei si demnitatii, construind o noua realitate bazata pe incredere in unitate si solidaritate.

Prin daruirea de sine si prin dovada permanenta de simt al datoriei, onorati vocatia de medic, indiferent cat de periculos este mediul de lucru si cat de dificil este sa fiti in prima linie. Dragostea dumneavoastra pentru viata si semeni ne inspira si ne responsabilizeaza”, a declarat presedintele Iohannis la ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a afirmat ca, in ciuda limitarilor aparute in actul educational, impuse de contextul epidemiologic, marile universitati de medicina si farmacie au continuat sa depuna eforturi pentru formarea profesionistilor.

„Multi medici au depus eforturi supraomenesti pentru a impaca, in aceasta perioada, calitatea de dascal cu turele lungi de munca in spitale”, a spus Iohannis.

Seful statului a aratat ca modul in care medicii s-au pus in slujba luptei contra pandemiei este impresionant.

„Tot impresionant este si modul in care cei care urmeaza sa intre in aceasta nobila meserie au inteles sa urmeze valorile profesiei si sa devina voluntari in spital, pentru a suplimenta numarul de salvatori. Mobilizarea mediului universitar pentru a-si ajuta colegii din spitale sta sub semnul solidaritatii si este un model demn de urmat pentru noi toti. Ma inclin cu recunostinta si profund respect, in numele statului roman, in fata dumneavoastra!”, a afirmat Iohannis.

Directorul general al INSP, Simona Parvu, a indemnat romanii sa respecte masurile de protectie sanitara.

„Cunoastem foarte bine situatia in care se afla intreaga societate si nu doar din statistici. Virusul SARS-CoV 2 nu tine cont de varsta, profesie sau demnitate publica. Avem colegi, prieteni, rude care au trecut prin boala, de aceea transmitem un indemn tuturor romanilor sa fie solidari cu eforturile personalului medical si sa respecte masurile de protectie impotriva raspandirii bolilor”, a spus ea.

In semn de „apreciere pentru implicarea si profesionalismul de care au dat dovada, pentru efortul important depus in contextul masurilor de combatere a pandemiei COVID-19”, seful statului a conferit: Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Cavaler – INSP, dr. Anghel Maria Nina (Moinesti), dr. Baloi Adelina (Timisoara), dr. Barbat Marius-Teodor (Cluj-Napoca), dr. Botea Dragos Florin (Oradea), as. med. pr. Casoni Maria-Elena (Targu-Mures), dr. Dacz Monika Erika (Oradea), dr. Florea Marc (Oradea), dr. Georgescu Corina Maria (Timisoara), dr. Gherman Ada Sonia (Cluj-Napoca), dr. Grigoras Ioana (Iasi), dr. Hentia Ciprian Adrian (Timisoara), dr. Lupse Mihaela Sorina (Cluj-Napoca), dr. Pascal Ema-Raluca (Resita), as. med. pr. Pop Alexandra-Angela (Oradea), dr. Sandu Monica Andreea (Bucuresti) si dr. Suciu Alin Aurel Raul (Oradea); medalia „Meritul Sanitar” clasa a III-a as. med. Bordianu Gabriela-Ioana (Bacau).

De asemenea, in semn de „recunostinta pentru calitatea procesului educational si a excelentei academice, pentru efortul important depus in contextul masurilor de combatere a pandemiei COVID-19”, presedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” in grad de Cavaler: Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures si Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova. (I.P.)

Leave a Reply