PREMIERA. Criptomonede confiscate de procurori in dosarele penale, scoase la licitatie de Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate

Criptomonede confiscate de procurorii romani in dosarele penale au fost scoase la licitatie, in premiera, de Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). In aceasta sedinta s-a tranzactionat 0,97 % dintr-o unitate Ethereum, cumparatorul achitand 2.160 de lei.


Potrivit informatiilor de pe site-ul ANABI, a fost vorba despre 67 de oferte, iar pretul licitatiei a crescut, in ultimele minute, de la 1.552 de lei la 2.160 de lei. 

Pe piata libera, o criptomoneda Ethereum se vinde cu 2.474 de lei. In octombrie, ANABI a vandut tot 0,97 % dintr-o unitate Ethereum cu 1.670 de lei si 0,62 % dintr-un Bitcoin, cu 30.535 de lei. In prezent, pretul unui Bitcoin a ajuns la un maxim de 19.900 de dolari.

La inceputul lui octombrie acest an, a fost o premiera pentru ANABI sa vanda criptomonede puse sub sechestru in dosare penale.

Potrivit legii, ANABI cere acordul inculpatilor pentru vanzarea anticipata a bunurilor puse sub sechestru in dosare penale, inainte de o sentinta definitiva. Daca acestia nu accepta, atunci ANABI merge la judecator.

Magistratii au inceput sa inteleaga rolul agentiei si dispun valorificarea anticipata a bunurilor.

Potrivit directorului ANABI, Cornel Calinescu, procedura de valorificare anticipata este in interesul tuturor, inclusiv al inculpatului. Daca bunul este vandut imediat dupa indisponibilizare, la un pret bun, banii sunt pusi in contul unic al agentiei si aduc o dobanda. La finalul procesului, daca inculpatul este gasit vinovat si i se confisca bunurile, banii merg la trezoreria statului. Daca, dimpotriva, inculpatul este achitat, el primeste banii.

Ce sunt criptomonedele

Potrivit ethereum.org, Ethereum a fost lansat in 2015. ”Ca alte blockchainuri, Ethereum are o criptovaluta nativa, numita ether (ETH). ETH este o moneda digitala. Este exclusiv digitala si poate fi trimisa instant oricui, oriunde in lume. Fondul disponibil de ETH nu este controlat de vreun guvern sau vreo companie – este descentralizat si este limitat. Oameni din intreaga lume folosesc ETH pentru a face plati, ca purtator de valoare sau garantie”.

Potrivit bitcoin.org, ”bitcoin este o retea consensuala ce ofera un nou sistem de plata şi bani complet digitali. Este primul sistem de plata peer-to-peer descentralizat sustinut de utilizatorii sai fara o autoritate centrala sau intermediari. Din perspectiva unui utilizator, Bitcoin reprezinta in mare bani cash pentru Internet”. (R.G.)

Leave a Reply