Avocatii, vaccinati cu prioritate impotriva Covid-19? Cererea presedintelui UNBR catre Ministerul Sanatatii, criticata vehement

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Traian-Cornel Briciu, a solicitat Ministerului Sanatatii includerea avocatilor in randul categoriilor profesionale care vor avea prioritate la vaccinarea anti-COVID. In adresa transmisa catre ministrul Nelu Tataru, presedintele UNBR a justificat aceasta cerere prin expunerea avocatilor la infectare in salile de judecata, la fel ca si judecatori, procurorii sau auxiliarii instantelor judecatoresti.


„Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (U.N.B.R.) apreciaza strategia de vaccinare impotriva noului coronavirus si, pe aceasta cale, solicita includerea avocatilor in categoria persoanelor care isi desfasoara activitatea in domenii – cheie, avute in vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea (facultativa) a vaccinului.

Justificam aceasta solicitare prin faptul ca avocatul este un profesionist indispensabil in actul de justitie.

Activitatea judiciara nu se poate opri, iar aceasta se desfasoara, preponderent, prin participarea la sedinte de judecata, existand un risc ridicat de contaminare pentru toti participantii la actul judiciar.

Avocatii sunt expusi riscului de contaminare cu noul coronavirus prin raportare la specificul activitatii pe care o desfasoara, la fel ca si judecatori, procurorii sau auxiliarii instantelor judecatoresti.

Neincluderea avocatilor in categoriile de persoane ce constituie grupurile prioritare pentru administrarea vaccinului impotriva noului coronavirus ar fi de natura sa creeze un standard diferit de protectie intre personalul instantelor si profesionistii care sunt considerati de lege parteneri indispensabili ai justitiei si care isi desfasoara activitatea in aceleasi locatii.

In cele din urma, succesul strategiei de vaccinare depinde de caracterul coordonat al acesteia, fapt realizabil numai in conditiile in care toti cei care lucreaza in instante si parchete, indiferent de pozitia, in actul de justitie dispun de conditii egale.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sta la dispozitie pentru orice detaliu relativ la numarul total al avocatilor, repartizarea pe barouri si orice alte informatii sau actiuni care pot conduce la o solutionare favorabila a solicitarilor noastre.”

Acest demers al conducerii UNBR a fost criticat de avocatul Gheorghe Piperea, care se intreaba cine a mandatat conducerea UNBR sa ceara vaccinarea anti COVID cu prioritate a avocatilor la fel ca si judecatori, in conditiile in care produsul injectabil nu este autorizat si despre care nu se stie ce contine, ce efecte adverse are si, mai ales, ce anume previne/vindeca.

“Nu mai bine ar fi fost daca UNBR ar fi atras atentia, atat avocatilor, cat si publicului larg, ca au anumite drepturi in calitate de consumatori si de viitori intepati, cum ar fi, de exemplu, dreptul la informare, dreptul de a refuza o procedura medicala, dreptul la un termen de reflectie asupra produsului injectabil, dreptul de a pretinde garantii contra efectelor secundare/adverse si despagubiri materiale/morale?”, sunt cateva intrebari retorice invocate de Gheorghe Piperea, dupa neasteptate cerere oficiala de prioritizare a vaccinarii avocatilor. (G.I.)

Leave a Reply