Parcarea din spatele magazinului Bega revine in patrimoniul orasului! Curtea de Apel Timisoara a desfiintat inca o data certificatul de atestare a dreptului de proprietate obtinut de fratii Cristescu de la fostul ministru PSD Constantin Nita

Curtea de Apel Timisoara este consecventa in decizii, in ciuda presiunilor politice ce se fac pentru ca terenul in suprafata de 3.700 mp din spatale magazinului Bega sa revina fratilor Cristescu, astfel ca a hotarat, inca o data, la fel ca in 2016, ca parcarea ultracentrala cu bariera exploatata, in prezent, de S.C. Bega Turism S.A., sa revina la Primaria Timisoara.


“Admite actiunea formulata de reclamantii Municipiul Timisoara, reprezentat de primarul Mun. Timisoara, si de Consiliul Local al Municipiului Timisoara, in contradictoriu cu paratii Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Bega Turism S.A. si, in consecinta:

a) Dispune anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor Seria M03 nr. 12931/18.04.2014, emis de Ministerul Economiei; b) Dispune restabilirea situatiei anterioare in Cartea Funciara nr. 438513 Timisoara, in sensul reinscrierii dreptului de proprietate al Primariei Municipiului Timisoara; c) Dispune restabilirea situatiei anterioare in Cartea Funciara nr. 400348 Timisoara, in Cartea Funciara nr. 409640 Timisoara, in Cartea Funciara nr. 411551 Timisoara, in Cartea Funciara nr. 411566 Timisoara, inainte de dezmembrare si sistarea Cartii Funciare nr. 439698 Timisoara“, se mentioneaza in Hotarare nr. 344/2020, pronuntata in 26.11.2020.

Dosarul a revenit pe rolul Curtii de Apel Timisoara, dupa ce Inalta Curtea de Casatie si Justitie a admis recursul Ministerului Economiei si a SC Bega Turism SA, a casat hotararea similara, pronuntata in 2016, si a trimis cauza spre rejudecare.

Reamintim ca fratii Marius si Emil Cristescu s-au intabulat pe terenul evaluat la peste 2 milioane de euro doar in baza unui certificat de atestare a dreptului de proprietate semnat de fostul ministru al Economiei din vremea PSD, Constantin Nita, care, ulterior, a fost trimis in judecata, intr-un dosar de coruptie, unde incasase o spaga de 100.000 de euro. Potrivit argumentelor ministeriale, transferul de teren catre Bega Turism s-ar fi facut in baza HG 834/1991 privind stabilirea si evaluarea unor terenuri detinute de societatile comerciale cu capital de stat.

“Transferul s-a facut abuziv, incorect, si vom ataca in instanta acest act de transfer. Vom sesiza instantele judiciare. Exista o lege care trebuie respectata. Eu imi fac datoria de a lupta pentru apararea patrimoniului public. Parerea mea si a juristilor din primarie este ca nu s-a respectat legea in cazul acestui transfer si, drept urmare, fara patima, cerem instantelor sa judece”, a declarat fostul primar al Timisoarei, Nicolae Robu, in 2015, in momentul in care a descoperit acest tun imobiliar dat patrimoniului orasului. La vremea respectiva, Nicolae Robu si-a manifestat uimirea fata de transferul discret al unui teren public ultracentral in patrimoniul fratilor Cristescu.

“Nu ne-a transmis nimeni, nici Ministerul Economiei, nici compania Bega Turism, absolut nimeni, nicio informatie legata de pierderea proprietatii!”. Noua si vechea hotarare a Curtii de Apel Timisoara poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la comunicare. (G.I.)

Leave a Reply