Ziua CARTITEI. Seful Brigazii Operatiuni Speciale Brasov, retinut de procurori in dosarul spagilor din spitalelor Covid-19. Comisarul sef Mirica Emanoil l-a protejat pe afaceristul care a obtinut contracte preferentiale

Seful Brigazii Operatiuni Speciale Brasov, comisarul sef Mirica Emanoil, a fost retinut de procurorii DNA in dosarul spagilor din Spitalului de Boli Infectioase Brasov si a Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, fiind acuzat de comiterea infractiunilor de luare de mita, trafic de influenta, compromiterea intereselor justitiei si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.


Potrivit anchetatorilor, ofiterul de politie “a aflat cu exactitate aspectele cercetate si persoanele vizate de ancheta, ar fi comunicat aceste informatii omului de afaceri, ingreunand urmarirea penala care se desfasura in cauza”.

Pentru aceste servicii, dar si  in schimbul promisiunii de a-si folosi influenta pe care a pretins ca o are pe langa ofiteri de politie si procurori din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Brasov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirica Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare si interventii stomatologice).

In acelasi dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de SC CHANTEL SANTE SRL, pentru patru infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite.

In urma celor 22 de perchezitii efectuate in data de 3 decembrie, procurorii DNA Brasov au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, a unui numar de 12 suspecti in legatura cu presupusa atribuire frauduloasa a unor contracte de achizitie publica la spitale din judetele Brasov si Harghita, in schimbul unor sume de bani.

Este vorba despre IONESCU RAMONA DELIA, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infectioase Brasov, OLARU OANA GABRIELA, la data faptei director financiar – contabil in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov, NEDELEA GHEORGHE, la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov, KADAS ILUNA MARIUS ANDREI, la data faptelor consilier judetean si presedinte al comisiei pentru sanatate, protectia copilului si a persoanelor adulte in cadrul Consiliului Judetean Brasov; presedinte al Consiliului de Administratie al Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov, POPA MARIUS CRISTIAN, consilier local in municipiul Sacele, MIRICA EMANOIL, ofiter de politie in cadrul Brigazii de Operatiuni Speciale Brasov din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane – Directia Operatiuni Speciale, LUKACS ANTAL, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, BALINT ENIKO, referent la Serviciul Achizitii Publice in cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, BARCZAN LASZLO, la data faptelor magazioner in cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, dar si trei persoane fizice de la SC CHANTEL SANTE SRL, respectiv administratorul firmei, soferul acestuia si contabilul firmei.

Concret, in ordonantele procurorilor se arata ca in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei, in calitatea mentionata mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, in mod direct suma de 5.000 euro si, indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urma si-ar fi oprit o parte) pentru a-si exercita influenta pe care a pretins ca o are asupra functionarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov.

Influenta s-ar fi dovedit una reala deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitaliceasca a incheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achizitia unui robot pentru dezinfectia cu ultraviolete a mediului, in valoare de 949.620 lei cu TVA ( in conditiile in care valoarea de piata a produsului era cuprinsa intre 285.000 lei si 380.000 lei).

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infectioase Brasov ar fi efectuat catre SC Chantel Sante SRL, plata in intregime a contravalorii robotului mentionat mai sus.

Din probele administrate pana in prezent, a rezultat ca atribuirea catre societatea respectiva a contractului de achizitie s-a realizat in mod fraudulos, cu implicarea directa a suspectilor Ionescu Ramona Delia, Olaru Oana Gabriela si Nedelea Gheorghe, avand in vedere ca investitia nu era necesara, a fost mult supraevaluata, iar punerea in functiune a robotului nu s-a realizat nici pana in prezent.

In contextul mentionat mai sus, procurorii anticoruptie au dispus, in prezenta cauza, efectuarea unor activitati procedurale de catre ofiterii de politie din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operatiuni Speciale Brasov.

Cu aceasta ocazie, dupa ce suspectul Mirica Emanoil, in calitatea mentionata mai sus, a aflat cu exactitate, in modalitatea descrisa anterior, aspectele cercetate si persoanele vizate de ancheta, ar fi comunicat aceste informatii omului de afaceri, ingreunand urmarirea penala care se desfasura in cauza.

Pentru aceste „servicii”, dar si in schimbul promisiunii de a isi folosi influenta pe care a pretins ca o are pe langa ofiteri de politie si procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brasov pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei, suspectul Mirica Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare si interventii stomatologice).

Intr-un context asemanator, in perioada 10 aprilie – 02 decembrie 2020, suspectul Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu incalcarea prevederilor legale privind achizitiile publice, ar fi aprobat incheierea, cu societatea aceluiasi om de afaceri, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achizitionarea, de catre spitalul respectiv, a unor produse medicale (achitate in totalitate pana in prezent).

O contributie importanta in aceste demersuri ar fi avut-o si suspectii Balint Eniko si Barczan Laszlo, referent in cadrul Serviciului Achizitii Publice, respectiv magazioner in cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi intocmit o parte dintre documente si ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajati ai sai (soferul si contabilul) accesul la informatii confidentiale cuprinse in ofertele depuse de alti operatori economici.

De mentionat este ca o parte dintre produse ar fi fost achizitionate fara ca acest lucru sa se impuna in raport de nevoile unitatii spitalicesti (de exemplu branulele care deja existau in stoc intr-o cantitate suficienta pentru sase luni  si alte produse consumabile destinate unei parti a spitalului care inca nici nu fusese finalizata).

De fiecare data toate preturile produselor comandate ar fi fost supraevaluate.

In aceeasi perioada, suspectul Lukacs Antal, in schimbul efectuarii cu prioritate a unor plati catre SC Chantel Sante SRL, i-ar fi cerut omului de afaceri sa-si foloseasca influenta pe care acesta ar fi pretins ca o are asupra persoanelor de conducerea Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, in scopul obtinerii nivelului de acreditare corespunzator clasei a doua, desi spitalul indeplinea doar conditiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.

Pentru demersurile descrise mai sus, omul de afaceri ar fi promis si remis celor doi suspecti sume de bani si alte foloase dupa cum urmeaza:

– suspectul Lukacs Antal ar fi  primit suma totala de 10.000 euro si ar fi acceptat promisiunea remiterii unui procentaj de 20% din valoarea unor anumite contracte evaluate de 2.136.706 lei, respectiv echivalent a 89.000 euro

– suspectii Balint Eniko si Barczan Laszlo ar fi primit si acceptat promisiunea remiterii de bani si foloase necuvenite, necuantificate pana in prezent.

Prin aceste demersuri, suspectii ar fi adus un prejudiciu in dauna spitalelor amintite mai sus in valoare totala de 1.669.234 lei, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum pentru societatea  SC Chantel Sante SRL.

Tuturor suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. (V.E.)
Leave a Reply