CCIA Timis, partener intr-un proiect care sprijina regiunea carbonifera Gorj in tranzitia de la dependenta economica ridicata de carbune la optiuni sustenabile (P)

In calitate de parteneri ai Proiectului REBOOST – A Boost for Rural Lignite Regions, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis si Camera de Comert si Industrie Gorj organizeaza, in data de 9 decembrie 2020, ora 9, la sediul CCI Gorj din Targu Jiu, un workshop in care vor fi abordate prioritatile zonei miniere Gorj in vederea tranzitiei de la actuala dependenta economica ridicata de carbune la un viitor cu emisii reduse de carbon, sub genericul: „Sa avem un cuvant de spus in crearea viitorului regiunii”.


Workshop-ul isi propune sa creeze un cadru deschis de dialog al principalelor entitati locale – administratie publica, asociatii profesionale, firme, patronate si sindicate, organizatii neguvernamentale, interesate sa exploreze dintr-o perspectiva vizuala noi posibilitati economice ale regiunii si sa identifice totodata caile de transformare.

Evenimentul este primul dintr-o serie de ateliere de simulare a politicilor colaborative care vizeaza sprijinirea comunitatilor locale sa reflecteze asupra situatiei regiunilor lor, in prezent si in urmatorii 10-20 ani, cu ajutorul instrumentelor vizuale.

Proiectul „A Boost for Rural Lignite Regions – REBOOST” este finantat de UE prin Programul EIT Climate KIC si este derulat de un consortiu format dintr-o echipa transdisciplinara de organizatii care lucreaza la nivel european si international.

Obiectivul principal al proiectului este sa sprijine entitatile interesate din trei regiuni carbonifere din Europa (Lusatia in Germania, Marea Polonie de Est in Polonia si Gorj in Romania) sa exploreze noi posibilitati economice si, nu in ultimul rand, sa sprijine tranzitia de la actuala dependenta economica ridicata de carbune la optiuni sustenabile.

Partile interesate din aceste trei regiuni vor analiza particularitatile politice, socio-economice si geografice ale acestora, iar prin intermediul unui instrument de simulare on-line vor sprijini entitatile locale sa exploreze cai alternative care se inscriu in profilul actual al regiunii dezvolte strategii viitoare durabile. Acolo unde este posibil, proiectul va sprijini implementarea efectiva a solutiilor de dezvoltare viitoare.

Program:

9.00 – 9.30  Scurta prezentare a proiectului

9.30 – 9.45  Introducere workshop / Zoom si Miro

9.45 – 10.00 Situatia actuala in regiunea carbonifera Gorj

10.00 – 10.45 Exercitiu de simulare – regiunea Gorj in anul 2050

10.45 – 11.00 Pauza de cafea

11.00 – 11.30 Viziunea comuna asupra viitorului regiunii Gorj

11.30 – 12.00 Discutii libere

Moderatori: Cristina Badulescu, coordonator Hub EIT Climate-KIC / CCIA Timis, Dan Dobre, reprezentant Bankwatch Romania. (I.P.)

NOTA: Informatii suplimentare la telefon 0721896961, e-mail: cbadulescu@cciat.ro, Cristina Badulescu – coordonator Hub EIT Climate-KIC / CCIAT.

Leave a Reply