Un necaz nu vine niciodata singur! Calin Popescu Tariceanu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, dupa ce a ratat intrarea in parlament si a ramas fara imunitate

Fostul presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost trimis in judecata, marti, de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat ca, in calitatea pe care o avea, de sef al Senatului, nu a facut demersurile pentru incetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil si nu avea dreptul sa ocupe o functie publica.


In acest dosar, senatorul Cristian Marciu a fost trimis in judecata pentru uzurpare de calitati oficiale, iar Tariceanu este acuzat ca nu a constatat incetarea mandatului senatorului Cristian Marciu, acesta avand o decizie definitiva in instanta privind incalcarea legii incompatibilitatilor.

Tariceanu a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si complicitate la infractiunea de uzurpare de calitati oficiale, iar Cristian Marciu, pentru uzurpare de calitati oficiale.

Conform Parchetului General, primul inculpat (n.r. – senatorul Cristian Marciu) se afla in incompatibilitate cu functia de senator, avand interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, cand a ramas definitiva si irevocabila decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Din 11 decembrie 2016 si pana acum, el a folosit fara drept calitatea oficiala de senator in actuala legislatura, spun procurorii. In aceasta calitate, a indeplinit acte care implica exercitiul autoritatii de stat, a participat la sedintele Senatului, a facut parte din comisii permanente si speciale ale Senatului, a avut initiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat intrebari si interpelari.

In ceea ce il priveste pe Tariceanu, procurorii spun ca, in perioada 2 martie 2017 – 2 septembrie 2019, cand era presedinte al Senatului, nu a facut demersuri pentru a constata incetarea mandatului de senator al lui Marciu. Astfel, Tariceanu nu a supus la vot in plenul Senatului adoptarea unei hotarari de vacantare a locului de senator al lui Marciu, cauzand “vatamarea drepturilor persoanei care, in urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru functia de senator pozitia urmatoare”.

Tariceanu este acuzat ca l-a ajutat pe Marciu sa foloseasca fara drept calitatea oficiala de senator ce implica exercitiul autoritatii de stat, urmata de indeplinirea actelor legate de aceasta calitate.

Rechizitoriul si dosarul cauzei au fost trimise Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

La sfarsitul lunii octombrie, Curtea Constitutionala a respins, cu majoritate de voturi, cererea formulata de presedintele Senatului, Robert Cazanciuc, si a constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Senat si Parchetul General.

Era vorba despre dosarul in care acum Tariceanu a fost trimis in judecata si pentru care Robert Cazanciuc sesizase CCR in luna mai.

La sfarsitul lunii ianuarie 2020, lui Calin Popescu Tariceanu i s-a adus la cunostinta ca este suspect in dosarul ce vizeaza incompatibilitatea senatorului Cristian Marciu.

Ancheta viza modul in care Cristian Marciu, senator PSD de Giurgiu, a fost mentinut in functie cu toate ca, in anul 2015, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au declarat, definitiv, incompatibil dupa ce a avut afaceri cu institutii ale statului. (V.E.)

 

Leave a Reply