Curtea de Apel Bucuresti, decizie anti-masca! Instanta a dispus ca masura obligarii cetatenilor de a purta masca in spatii deschise este nelegala

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis actiunea unei avocate din Constanta si au stabilit ca purtarea mastii de protectie in spatiile publice deschise nu este obligatorie. Potrivit deciziei pronuntata in sedinta din 23 decembrie, articolul 4, pct.15, din Ordinul Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta privind obligarea cetatenilor de a purta masca in spatiile deschise a fost scos in afara legii.


“Anuleaza partial prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat in Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, in ceea ce priveste instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatii deschise, in sensul inlaturarii sintagmei “si deschise”, se mentioneaza in minuta hotararii Curtii de Apel Bucuresti.

Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata in recurs in doua zile de la comunicare.

„Uraa! Uraa!Uraa! Am castigat procesul cu Arafat in prima instanta. Nici nu-mi vine sa cred. Instanta a dispus ca masura obligarii de a purta masca in spatii deschise este nelegala. Solutia poate fi atacata cu recurs in 2 zile de la comunicarea hotararii”, a scris pe Facebook avocata Minodora Ion, cea care a deschis procesul impotriva DSU.

Ea a contestat in instanta prevederile art. 4 pct. 15 din Ordinul Sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta nr. 4660427 din 17.12.2020, publicat in Monitorul oficial nr. 1257 din 18 decembrie 2020, in ceea ce priveste instituirea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatii deschise, iar Curtea de Apel a decis inlaturarea sintagmei „…si deschise”.

Decizia poate fi atacata cu recurs in maxim doua zile de la comunicare, cererea de recurs urmand a se depune la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IX-a Contencios Administrativ si Fiscal.

Avocatul Iulian Urban, fost senator, ii cere noului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, demiterea lui Raed Arafat, desi seful DSU este secretar de stat in MAI.

„Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti sunt ultimii aparatori ai legii, ordinii si statului de drept din Romania! Dle ministru al sanatatii Vlad Voiculescu dupa decizia judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti sunteti obligat sa il demiteti din orice functie publica pe Raed Arafat, care a incalcat cu premeditare ordinea constitutionala! Statul roman este obligat sa restituie romanilor banii dati pe masti, sa le restituie banii dati pe amenzile aplicate acestora pentru nepurtarea mastilor in spatii deschise”, scrie pe Facebook Urban.

Dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ca purtarea mastii de protectie in spatiile publice deschise nu este obligatorie, Departamentul pentru Situatii de Urgenta a precizat ca Hotararea de Guvern ramane neschimbata si nu a fost atacata in justitie.

Astfel, va ramane obligatorie purtarea mastii la nivel national.

„In ceea ce priveste prevederea prin care se constituie obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatii inchise si deschise, reiteram articolul prevazut in ultimul Ordin de prelungire a carantinei zonale pentru municipiul Constanta, astfel:

Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa se acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit 5 ani, prezente in spatii inchise si deschise.

Baza legala a  acestui ordin o constituie Hotararea de Guvern nr.1065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 14 decembrie 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

In Anexa 2 privind masurile pentru asigurarea rezilientei comunitatilor, se precizeaza ca in spatiile publice, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura“, transmite DSU. (V.E.)

Leave a Reply