Veniturile obtinute de profesori din meditatii, supuse controalelor antifrauda. ANAF a constatat ca exista riscul nedeclararii a circa 30 milioane de euro / luna

Inspectorii Agentiei Natiolane de Administrare Fiscala vor analiza, in perioada urmatoare, situatia veniturilor obtinute de profesori din meditatii, intrucat s-a constatat ca, in perioada pandemiei, exista un risc mai ridicat de nedeclarare a acestor venituri.


Potrivit profit.ro, care a intrat in posesia unui document, ANAF a pornit un proiect-pilot la una dintre Administratiile Finantelor Publice din tara, prin care incearca sa stimuleze conformarea voluntara a celor care obtin venituri din meditatii, dar si a altor persoane fizice.

In functie de evolutia situatiei si de riscul fiscal reprezentat, ANAF are in vedere si controale antifrauda in acest domeniu. Meditatiile furnizate de profesori elevilor contra cost reprezinta o activitate independenta din care, lunar, s-ar obtine venituri de aproape 30 milioane de euro.

Proiectul de la AJFP presupune, in principal, informarea si indrumarea contribuabililor pentru a-si indeplini corect obligatiile declarative si/sau de plata. Cum afirma ANAF in document, persoanele vizate de aceasta campanie de „informare” au fost identificate pe baza datelor detinute de ANAF, dar si a unor „informatii din surse externe”, neprecizate.

In aceasta perioada, in contextul crizei provocate de COVID-19, Directia generala de management a riscului din cadrul ANAF a constatat un risc mai accentuat de neinregistrare fiscala in cazul persoanelor cu venituri din meditatii, risc pe care ANAF il va avea in vedere in perioada urmatoare. De asemenea, ANAF va va analiza si riscul de subdeclarare a veniturilor, precum si amploarea acestor fenomene.

Actiunea ANAF nu urmareste decat convingerea persoanelor fizice care obtin venituri din meditatii sa isi declare veniturile. Momentan, doar preventiv si cu ”vorba buna”, dar Antifrauda poate trece si la sanctiuni daca se constata prejudici mari aduse statului ca din aceste activitati.

Antifrauda nu desfasoara in mod obisnuit controale vizand persoane fizice, desi are competente si in acest sens. Persoanele fizice care ajung de obicei in atentia Antifraudei sunt cele cu venituri mari nedeclarate, obtinute din activitati, cum ar fi, de exemplu, vanzarea in mod repetat de bunuri pe platformele online. (R.G.)

Leave a Reply