EXCLUSIV. Parchetul Timisoara a clasat dosarul artificiilor confiscate de la firma Fireshow din Sacalaz si impune jandarmilor sa se puna la punct cu legislatia. “Sa aiba o minima cunoastere asupra Legii 126/1995”

Operatiunea jandarmilor de la Gruparea Mobila Timisoara, din 5 decembrie 2020, cand au oprit o autoutilitara apartinand SC Fireshow SRL Sacalaz si au confiscat articole pirotehnice in valoare de aproape 70.000 de lei (93.406 lei, cu tot cu TVA), desi marfa era insotita de toate actele care-i atestau legalitatea, a fost desfiintata de procurorul Todea Laurentiu Mirel, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara.


La doar cateva zile dupa ce politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IPJ Timis au inceput urmarirea penala a soferului Pilat Ion, acuzat de efectuarea fara drept de operatiuni cu articole pirotehnice, procurorul Todea Laurentiu Mirel a decis clasarea dosarului, apreciind ca in cauza nu sunt intrunite elementele constitutive ale vreunei infractiuni.

Mai mult, procurorul atrage atentia jandarmilor ca trebuie sa se puna la punct cu legislatia si sa nu mai comita abuzuri, ca si in cazul Fireshow.

O copie a prezentei ordonante se va inainta organului de constatare – Gruparea de Jnadarmi Mobila Timisoara, spre a fi prelucrata cu efectivele de lucratori, cu atragerea atentiei asupra obligatiei ce revine acestor organe de constatare atunci cand exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni.

Sub acest aspect apreciez ca se impune ca organele de constatare, in speta cele de jandarmi, sa aiba o minima cunoastere asupra Legii 126/1995 rep., in special a dispozitiilor care reglementeaza operatiunile ce pot fi efectuate cu articole pirotehnice, a caror incalcare nu constituie contraventie (conform art. 38 din aceeasi lege), iar prin incalcarea acestor dispozitii si efectuarea unei anumite operatiuni reglementate, avand ca obiect articolele pirotehnice, s-ar putea naste suspiciuni cu privire la savarsirea infractiunii generice (cu caracter general), de efectuare fara drept de operatiuni cu articole pirotehnice, prev. si ped. de art. 37, lit. a din Legea 126/1995 rep. (mentiune fara drept, presupune existenta unor dispozitii clare si previzibile, ce reglementeaza sau interzic anumite operatiuni)”, atrage atentia procurorul Todea Laurentiu Mirel in Ordonanta de clasare emisa in dosarul 9950/P/2020, in data de 23 decembrie 2020.

Totusi, procurorul nu dispune restituirea articolelor pirotehnice, lasand aceasta decizie la latitudinea politistilor de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase si a Inspectoratului Teritorial de Munca Timis.

In acest context, dispune sesizarea IPJ Timis – SAESP si ITM Timis, care urmeaza a analiza “respectarea dispozitiilor contraventionale privind regimul articolelor pirotehnice, in special a obligatiilor tehnice, precum si a dispozitiilor privind angajarea numitului Pilat Ion in cadrul SC Fireshow SRL (relatii de munca), sanatate si securitate in munca. Aceste organe vor dispune si cu privire la articolele pirotehnice ridicate in data de 05.12.2020 de la numitul Pilat Ion de catre lucratorii de jandarmi, bunuri ce sunt depozitate la punctul de lucru al SC Max Am Romania, in localitatea Anina, judetul Caras-Severin, prin mijlocirea IPJ Timis – SAESP”.

De remarcat ca soferul Pilat Ion era angajatul SC Fireshow SRL din data de 4 decembrie 2020, iar fisa de instruire individuala (nr. 103), intocmita dupa instructajul efectuat de pirotehnicianul societatii, Pintilie Dan Dumitru, poarta data de 5 decembrie 2020. Solutia de clasare poate fi atacata cu plangere, in termen de 20 de zile de la comunicare, la prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara.

Dupa obtinerea acestei solutii de clasare, in doar cateva zile, avocatul Florin Kovacs a remarcat ca, dupa plecarea fotului prim procuror Irina Claudia Chivu, la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara s-a produs o schimbare in bine, iar solutionarea dosarelor nu mai este tergiversta cu anii.

“Constat cu imensa bucurie ca celeritatea actului de urmarire penala sub mandatul domnului prim procuror Pelmus Ciprian a devenit o realitate, indiferent de solutia adoptata. Societatea asteapta ca procurorii sa isi ia in serios misiunea constitutionala de aparare a ordinii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor”.

Reamintim ca SC Fireshow SRL Sacalaz a sesizat Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Timisoara asupra abuzului comis in acest caz de jandarmii de la Gruparea Mobila Timisoara. (G.I.)

Leave a Reply