Fostul ministru al Mediului din Guvernul Orban, acuzat de luare de mita si instigare la delapidare. Ar fi primit 22 de tone de tabla de la un combinat siderurgic, in schimbul eliberarii certificatelor de emisii de gaze

Costel Alexe, fost ministru PNL al Mediului si actualul sef al Consiliului Judetean Iasi, este acuzat de procurorii DNA de luare de mita si instigare la delapidare, dupa ce ar fi cerut managerului unui combinat siderurgic produse din tabla in schimbul alocarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Produsele cerute de Alexe, 22 tone de tabla, cu o valoare de circa 103.000 lei, ar fi fost primite in datele de 23


aprilie 2020 si 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda de-a sa, potrivit procurorilor DNA.

Costel Alexe a fost deputat si ministrul Mediului in guvernul Orban. El a renuntat la portofoliul ministerial pentru a candida la sefia Consiliului Judetean Iasi, la alegerile locale din 27 septembrie, pe care le-a si castigat.

Alexe este si artizanul transferului de la PSD la PNL a lui Mihai Chirica, primarul Iasului, mutare contestata puternic de multi membri PNL. Mai mult, Alexe a continuat campania de racolari cu zeci de primari si consilieri de la PSD. Alexe a fost criticat de presa locala pentru sumele investite in ferma familiei, dar si pentru ca si-ar fi plagiat lucrarea de doctorat.

DNA cere Procurorului General sa il sesizeze pe presedintele Klaus Iohannis pentru incuviintarea urmaririi penale a lui Costel Alexe.

Comunicatul oficial al DNA:

In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de o persoana, fost deputat in Parlamentul Romaniei, la data faptelor avand functia de ministru, pentru savarsirea infractiunilor de:
– luare de mita,
– instigarea la delapidare.

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoana respectiva are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada martie-aprilie 2020, persoana respectiva ar fi pretins, in mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tabla in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit catre fabrica respectiva a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta societate comerciala pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme.

Foloasele respective, in cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite in datele de 23 aprilie 2020 si 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda de-a sa.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie precum si volumele (10) cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Prezenta cerere de efectuare a urmaririi penale intra sub incidenta art. 305 alin 4 din C.P.P. In prezent, persoana fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Precizam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019. (V.E.)

 

Leave a Reply