Curtea de Apel Timisoara a obligat Consiliul Superior al Magistraturii sa aprobe transferul unui judecator de la Alba Iulia la Oradea

Judecatorii Curtii de Apel Timisoara au pronuntat o hotarare extrem de curajoasa, potrivnica CSM, prin care a obligat cel mai important for de conducere al magistraturii din Romania sa aprobe transferul unui judecator de la Alba-Iulia la Oradea. Este vorba despre Marian Vlad-Valentin, judecator la Curtea de Apel Alba Iulia, care, in ultimii doi ani, a formulat nu mai putin de 5 cereri de transfer la Curtea de Apel Oradea, in scopul de a-si reuni familia.


Magistratul a aratat ca sotia lui, medic la un spital important din Oradea, se afla in prima linie a luptei impotriva COVID 19, ca efectua garzi cel putin de 4-5 ori pe luna, lipsind de acasa cel putin 24 de ore pe fiecare garda, iar copilul lor minor era lasat in grija altor persoane sau chiar singur acasa.

Mai mult, sotia sa este si asistent universitar la Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicina si Farmacie, desfasurand activitatea universitara dupa programul de clinica, astfel incit deseori ajungea la domiciliu abia seara, in jurul orelor 20. Acest mod de viata, a explicat  judecatorul, are un puternic impact emotional asupra copilului, aflat la o varsta frageda.

Desi conducerea Curtii de Apel Alba Iulia a avizat pozitiv aceasta cerere formulata in interes familial, omologii de la Curtea de Apel Oradea s-au opus transferului, sub argumentuil ca au nevoie de un judecator pe civil, nu pe penal. In zadar a explicat judecatorul ca, de la absolvirea INM, a activat mai mult pe complete civile, ca sefii justitiei din Oradea au ramas de neclintit.

In aceste conditii, prin Hotararea 383/24 martie 2020, Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa respinga, cu o majoritate de 8 la 3, cererea judecatorului Marian Vlad-Valentin de a se transfera la Curtea de Apel Oradea.

Actul administrativ care vatama interesele magistratului a fost anulat, in 23 iulie 2020, de Curtea de Apel Timisoara, care a decis sa oblige CSM sa emita o hotarare prin care sa dispuna transferul judecatorului la Curtea de Apel Oradea.

Ca un semn ca judecatorii banateni au pronuntat o solutie corecta in acest dosar, in 15 ianuarie 2021, si Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a dat dreptate judecatorului Marian Vlad-Valentin. “Respinge recursul declarat de recurentul – parat Consiliul Superior al Magistraturii impotriva sentintei civile nr. 201 din 23 iulie 2020 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara – Sectia contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Definitiva”, se mentioneaza in minuta Curtii Supreme.

Desi in sedinta de joi, 11 februarie 2021, Sectia pentru judecatori a CSM avea programata luarea unei decizii privind punerea in executare a sentintei civile nr. 201 din 23 iulie 2020 a Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Timisoara, ramasa definitiva, deocamdata s-a amanat discutarea acestei probleme de sistem.

In prezent, Marian Vlad-Valentin este detasat la Judecatoria Simleu Silvaniei. (G.I.)

Sursa foto: arhiva

 

Leave a Reply