Calin Popescu Tariceanu, trimis in judecata de DNA pentru o mita de 800.000 de euro! Fostul premier este acuzat ca a adoptat o serie de hotarari favorabile companiei Fujitsu Siemens

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, miercuri, trimiterea in judecata a lui Calin Popescu-Tariceanu, care este acuzat de luare de mita. Conform procurorilor, in 2007, fostul premier Tariceanu ar fi cerut si primit in mod indirect, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 USD, in schimbul exercitarii atributiilor sale de premier in asa fel incat sa fie adoptate o serie de hotarari favorabile companiei.


„Suma totala de 800.000 USD, reprezentand comisionul platit de reprezentantii firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata unei firme de consultanta” sustine DNA.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate celor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton, la data faptei prim ministru al Guvernului Romaniei, pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

In calitatea mentionata, inculpatul Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton ar fi pretins (in cursul anului 2007) si ar fi primit (in cursul anului 2008), in mod indirect, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 USD, constand in plata unor servicii de consultanta, in schimbul exercitarii atributiilor sale in asa fel incat sa fie adoptate o serie de hotarari favorabile companiei, respectiv hotararile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 si 1451/2008.

Fapta de pretindere a prim-ministrului Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu s-ar fi realizat, in perioada aprilie – mai 2007, in mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis in judecata in anul 2019 pentru complicitate la luare de mita), care ar fi solicitat in numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor aditionale/platilor la un contract comercial derulat de compania austriaca, in schimbul adoptarii hotararilor de guvern care urmau sa permita acest lucru, conform intereselor companiei.

Fapta de primire de catre prim-ministrul Calin Constantin Anton Popescu-Tariceanu, in cursul anului 2008, in mod indirect, s-ar fi realizat prin doua actiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD si la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD).

Suma totala de 800.000 USD, reprezentand comisionul platit de reprezentantii firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata unei firme de consultanta.

In vederea confiscarii obiectului infractiunii de luare de mita, in cauza s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile apartinand suspectului Popescu-Tariceanu Calin Constantin Anton pana la concurenta sumei de 800.000 USD, echivalent in lei – 3.204.640 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunerea de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpatului. (V.E.)

 

Leave a Reply