BREAKING NEWS! Timisoara intra in carantina pentru 14 zile! Circulatia populatiei, doar cu declaratie pe proprie raspundere sau adeverinta de la angajator, nuntile si botezurile – interzise

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Timis a validat, in sedinta de astazi, propunerea Institutul National de Sanatate Publica, emisa in urma cu cateva zile, privind intrarea Timisoarei in carantina, dar si a localitatilor periurbane Giroc si Ghiroda. Nu mai putin de 30 de membri ai CJSU au votat pentru impunerea masurii restrictive, in timp ce 4 au votat impotriva si 4 s-au abtinut.


Potrivit datelor statistice, sambata, 6 martie, Timisoara a avut o rata de infectare de 7,49 persoane la mia de locuitori, Dumbravita – 10,28, Ghiroda – 6,63, Giroc – 10,56 si Mosnita Noua – 11,26. Masura carantinarii Timisoarei intra in vigoare, luni, 8 martie, si se va intinde pe o durata de 14 zile.

Decizia carantinarii va fi trimisa Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), pentru emiterea unui Ordin de catre comandantul Raed Arafat.

Iata comunicatul integrala emis de Prefectura Timis: 

Astazi, in cadrul Comitetului Judetean de Situatii de Urgenta Timis, au fost invitati urmatorii: domnul secretar de stat – Raed Arafat, domnul Cristian Oancea – directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, domnul Dorel Sandesc –  vicepresedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, domnul Raul Patrascu – managerul Spitalului Judetean Timisoara si seful sectiei de boli infectioase a Spitalului Clinic de Boli Infectioase Timisoara, domnul Virgil Musta.

Dupa analiza atenta a tuturor datelor primite din partea Directiei de Sanatate Publica Timis si a specialistilor in cadrul Comitetului Judetean de Situatii de Urgenta Timis, s-a decis ca, incepand cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, pe raza Municipiului Timisoara, Comunei Mosnita Noua, Comunei Ghiroda, Comunei Giroc si Comunei Dumbravita din Judetul Timis – pentru o perioada de 14 zile, se vor aplica o serie de masuri obligatorii pentru toate persoanele care se afla permanent in zona mentionata, sau doar o tranziteaza. Aceste masuri au ca scop prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodata, in completarea acestor masuri domnul Zoltan Nemeth, prefectul judetului Timis, a purtat in ultimele 24 de ore discutii atat cu vicepremierul Romaniei – Dan Barna, cat si la nivelul Ministerului Sanatatii – astfel incat, in cel mai scurt timp, se va trimite spre Timisoara un numar mai mare de doze de vaccin pentru a putea accelera campania de imunizare a timisenilor.

Conform deciziei luate in CJSUT, incepand cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, in perimetrul vizat, este strict interzisa intrarea/iesirea in/din zona carantinata prin alte zone si cai de acces decat cele deschise circulatiei publice de pe drumurile nationale, judetene, comunale si forestiere.

Circulatia si stationarea persoanelor in spatiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu exceptia motivelor bine justificate, pe baza declaratiei pe propria raspundere, legitimatiei de serviciu sau a adeverintei eliberate de angajator.

Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/ gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura, precum si intervalul orar necesar desfasurarii activitatii;

Totodata, in interiorul localitatilor, se interzice circulatia persoanelor in grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu apartin aceleiasi familii, precum si formarea unor asemenea grupuri.

In perioada urmatoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializarii de bunuri alimentare si nealimentare pana la ora 20, cu exceptia farmaciilor si a statiilor de distributie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numarul de persoane in incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distantare fizica.

In cazul centrelor comerciale si a parcurilor se limiteaza accesul persoanelor astfel incat sa se asigure 8 mp/persoana, cu respectarea normelor de distantare.

Totodata se interzic urmatoarele activitati:

  1. organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive etc.) in spatii inchise si deschise;
  2. organizarea de evenimente si/sau activitati private pentru copii in spatii inchise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joaca;
  3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, inclusiv al teraselor, in interiorul si exteriorul cladirilor;
  4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc;
  5. organizarea si desfasurarea adunarilor publice organizate in baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, republicata;
  6. organizarea si desfasurarea activitatilor de tipul spectacolelor si/sau concertelor;
  7. activitati culturale, stiintifice, artistice sau de divertisment in spatii inchise sau deschise;
  8. toate activitatile si competitiile sportive, individuale sau colective, care se desfasoara in spatii inchise sau deschise, inclusiv sali de fitness, cu exceptia evenimentelor profesioniste organizate de federatiile de profil;
  9. organizarea pietelor pentru produse nealimentare, a targurilor, oboarelor, iarmaroacelor si pietelor de vechituri.

Prin exceptie de la prevederile mentionate anterior, este permisa activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale in data de 08 martie 2021.

Incepand cu data de 13.03.2021, ora 05:00, in zilele de sambata si duminica, centrele comerciale isi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicarii masurii carantinei zonale, cu exceptia operatorilor economici care comercializeaza produse alimentare, farmaciilor, curatatoriilor, magazinelor care comercializeaza hrana pentru animalele de companie.

Vor putea comercializa, in zilele de sambata si duminica, produse alimentare, bauturi alcoolice si nealcoolice, in sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food).

Isi suspenda temporar activitatea, in zilele de sambata si duminica pe perioada aplicarii masurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) in magazinele comerciale.

Incepand cu data instituirii masurii carantinei zonale, agentii/operatorii economici in domeniul comercializarii produselor nealimentare isi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicarii masurii in zilele de sambata si duminica, cu exceptia operatorilor economici care comercializeaza produse alimentare, farmaciilor, curatatoriilor, magazinelor care comercializeaza hrana pentru animalele de companie.

Avand in vedere situatia deosebit de grava prin care trece acum sistemul local de sanatate, facem apel la populatie sa respecte cu strictete noile masuri impuse, astfel incat, in cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate sa inceapa sa scada.

Hotararea privind instituirea masurii de carantinare zonala in forma completa va fi publicata pe website-ul institutiei in cel mai scurt timp.

In aceasta perioada, este strict interzisa intrarea/iesirea in/din zona carantinata prin alte zone si cai de acces decat cele deschise circulatiei publice de pe drumurile nationale, judetene, comunale si forestiere.

Circulatia si stationarea in spatiile publice sunt interzise, cu exceptia motivelor bine justificate, pe baza declaratiei pe propria raspundere, legitimatiei de serviciu sau a adeverintei eliberate de angajator. (Mara Ion)

Leave a Reply