Cine este liderul de sindicat din Politia Romana arestat preventiv pentru torturarea a doua persoane. Printre agresorii in uniforma, si doua tinere politiste, plasate sub control judiciar

Miscarea sindicala din Politia Romana a suferit o puternica lovitura de imagine, saptamana trecuta, dupa arestarea preventiva a trei agenti de la Sectia 16 Politie Bucuresti, acuzati de sechestrarea si torturarea a doi tineri care le-au atras atentia ca nu poarta masca de protectie si ca dau amenzi fara temei legal.


Printre politistii arestati preventiv, in urma investigatiilor Directiei Generale Anticoruptie, se afla si agentul Seicaru Viorel Constantin, vicepresedintele Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), o organizatie care-si activeaza protestele de strada ori de cate ori PSD nu se mai afla la putere.

Miercuri, 3 martie, nu mai putin de opt agenti de la Sectia 16 Politie din Capitala au fost retinuti de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru savarsirea infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal si tortura, fiind acuzati ca au batut in luna septembrie anul trecut doi tineri in zona Eroii Revolutiei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, un alt politist este cercetat in libertate sub control judiciar pentru complicitate la tortura. Ulterior, judecatorul de drepturi si libertati a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Seicaru Viorel Constantin, Razvan Viorel Lupu si Dorin Nine, in timp ce Radu Mihai Patrik Alexandru, Elisabeta Valentina Stancu si Irina Gogoase au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile.

Agentul de politie George Alexandru Daogaru a scapat de arest preventive sau de punerea sub control judiciar pentru ca judecatorii au considerat neintemeiata propunerea de arestare. Evcenimentul este cu atat mai halucinant, cu cat printre batausi s-au aflat si tinerele politiste Elisabeta Valentina Stancu si Irina Gogoase, in varsta de 22, respectiv 23 de ani, care au asistat pasive la comportamentul de interlopi al colegilor de sectie.

Una din cele doua victime ale politistilor batausi a declarat ca a fost luat de pe strada, dus pe un camp, si batut cu bastoanele. „Prietenul meu le-a spus de masca, de ce nu poarta masca, dupa care un politist in varsta a adresat injurii, si eu am adresat. Atunci am fost pus la pamant, mi-au pus catusele, m-au bagat in masina, mi-au pulverizat spray paralizant si mi-au inchis usile. M-au luat de la Eroii Revolutiei, din fata gurii de metrou, m-au dus pe camp pe undeva pe la Jilava, m-au dat jos din masina cu catusele la maini, m-au tarat pe jos, mi-au dat doi pumni in coaste, m-au pus jos, au inceput sa dea cu bastoanele in mine”, a povestit una dintre victime.

Cea de-a doua victima a dezvaluit ca, nu numai ca a fost batut cu bestialitate, ci si ca un politist, identificat ca fiind sindicalistul Seicaru, a urinat pe el. „Politistul mai in varsta a urinat pe mine si mi-a spus: «Uite ce poate sa iti faca Politia Romana!» Cele mai multe lovituri au fost pe talpi. Cel in varsta imi spunea sa imi cer iertare pentru ca le-am atras atentia pentru masti si ma bagasem pentru doi civili care erau agresati verbal de el. Am fost injurat prima data, dupa care au sarit cinci politisti pe mine. Mi-au pus catuse, m-au pus pe bancheta din spate, mi-au dat cu spray in ochi, dupa care pe mine m-au dus undeva in Ferentari”, este declaratia socanta a victimei.

In 2018, aceiasi politisti au fost filmati in timp ce maltratau un suspect, in sala de sedinte a Sectiei 16. Victima a depus plangere penala, insa procurorii i-au salvat pe interlopii in uniforme de la puscarie, clasand dosarul. Asa cum, probabil, se va intampla si cu dosarul celor doi oameni rapiti, dusi pe camp si torturati.

Florin Vilnei, presedintele Federatiei Politistilor „Sed Lex”, a confirmat ca o parte dintre politistii care apar in imaginile video sunt aceiasi din dosarul deschis de procurori pentru sechestrare si tortura intr-un caz petrecut in septembrie 2020.

“Acum 2 ani, cand am luat atitudine cu privire la ce s-a intamplat acolo, cunoscand destul de bine sectiile din Bucuresti, discutiile erau destul de aprinse cu privire la comportamentul acestor indivizi, ca nu pot sa-i numesc colegi, si am avut o atitudine destrul de acida. N-au ce cauta si nu trebuie sa toleram astfel de comportamente. Am luat atitudine inca de atunci. Cei de la Sectia 16 mi-au transmis, subliminal, sa ne vedem, fiecare, de treaba noastra”, a spus liderul Sed Lex, Florin Vilnei.

Una dintre victimele politistilor condusi de liderul sindical Viorel Seicaru a anuntat, prin intermediul avocatului sau, ca in urma torturii si a umilintelor la care a fost supus va cere daune morale de 500.000 de euro. (G.I.)

Sursa foto: Spy News

Leave a Reply