Fostul director al Teatrului Maghiar din Timisoara, din nou secretar de stat in Ministerul Culturii, la propunerea UDMR

Andras Istvan Demeter, fostul director al Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timisoara, a fost numit secretar de stat in Ministerul Culturii, in locul lui Cosmin Marcovici. Decizia premierului Florin Citu, luata la propunerea UDMR, a fost publicata in Monitorul Oficial din 5 martie.


Reamintim ca, in noiembrie 2017, Andras Istvan Demeter a pierdut definitiv procesul cu ANI, dupa ce inspectorii de integritate au descoperit ca omul de cultura a incalcat legea conflictului de interese.

Desi a avut interdictia de a ocupa o functie publica, timp de 3 ani, din noiembrie 2017 pana in noiembrie 2020, Andras Istvan Demeter a continuat sa-si mentina pozitia de membru in Consiliu de Administratie al Radioului Public, dar si cea de coordonator cu atributii de director al Casei de Productie a TVR.

Asta, in ciuda faptului ca Agentia Nationala de Integritate a cerut, in decembrie 2017, printr-o adresa adresata presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, sa demareze procedurile de destituire din functie. Cu toate acestea, Demeter a ramas in functii pana in 2019, sub pretextul ca a atacat decizia Inaltei Curti prin calea extraordinara de atac a revizuirii.

“Nu iau in calcul pentru ca in continuare sustin ca nu este si nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface. In momentul in care Parlamentul va avea conjunctura, timpul necesar de a se apleca asupra acestor probleme ma voi conforma decizie Parlamentului”, a raspuns Andras Istvan Demeter cand a fost intrebat de presa de ce nu respecta o hotarare judecatoreasca definitiva.

In 1993, cand a castigat primul concurs organizat in Romania pentru ocuparea unui post de director de teatru, Andras Istvan Demeter avea 24 de ani si era cel mai tanar director de teatru din istorie.

De-a lungul timpului a fost presedinte-director al Societatii Romane de Radiodifuziune, director general in cadrul Ministerului Culturii, secretar de stat in Ministerul Culturii, dar si consilier al ministrului. A avut o relatie neoficializata cu actrita Maia Morgenstern, in urma careia s-a nascut Eva Cabiria.

Leave a Reply