BREAKING! Timisoara scapa de carantina, spre bucuria patronilor de terase din oras. “De aceasta data am votat impotriva prelungirii masurii de carantinare zonala”, anunta prefectul Zoltan Nemeth

Municipiul Timisoara si localitatile din jur scapa de carantina, iar ridicarea restrictiilor este anuntata chiar de prefectul Zoltan Nemeth, pe pagina sa de Facebook. Iata mesajul integral:


Astazi, 31.03.2021 ora 24, expira masura carantinarii zonale a municipiului Timisoara si a celor 4 comune periurbane Dumbravita, Mosnita Noua, Ghiroda si Giroc.

Inainte de expirarea duratei masurii de carantinare zonala, DSP trebuie sa efectueze o analiza de risc si sa propuna prelungirea masurii de carantinare zonala sau ridicarea acesteia. Aceasta analiza de risc efectuata de catre DSP, trebuie avizata de catre INSP.

Daca se propune ridicarea masurii de carantinare zonala de catre DSP si INSP avizeaza masura de ridicare, carantina zonala inceteaza de drept la data expirarii masurii, nefiind necesar un vot in acest sens in cadrul CJSU.

DSP Timis a efectuat analiza de risc pentru a stabili daca se impune prelungirea masurii de carantinare. Analiza de risc efecuata de catre DSP Timis, propune ridicarea masurii de carantinare zonala pentru cele 5 UAT-uri. INSP nu a avizat masura de ridicare a carantinarii zonale pentru cele 5 localitati.

Avand in vedere ca INSP nu a avizat masura ridicarii carantinei zonale, in cadrul sedintei CJSU de astazi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea masurii de carantinare zonala.

In cadrul CJSU Timis nu s-a aprobat prelungirea masurii de carantinare zonala, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 impotriva si 3 abtineri.

De aceasta data am votat impotriva prelungirii masurii de carantinare zonala, insusindu-mi propunerea DSP Timis, considerand ca masurile restrictive stabilite recent la nivel national pot fi suficiente in contextul actual, in aceste localitati, daca vor fi respectate de catre cetateni. Efectele carantinei se vor vedea cel mai probabil si in urmatoarele zile, deoarece este cunoscut ca efectele unei masuri de carantinare se vad in timp.

Trendul ascedent de la momentul intrarii in carantina a fost mult incetinit si am ajuns pe un trend descrescator, fiind printre putinele judete din tara in aceasta situatie, in conditiile in care la nivel national a crescut mult numarul de cazuri de la data instituirii masurii carantinarii zonale pentru municipiul Timisoara si cele 4 localitati.

In acest context, de maine, 01.04.2021, incepand cu ora 00:00, se ridica masura carantinarii zonele pe municipiul Timisoara si comunele Ghiroda, Mosnita Noua, Dumbravita si Giroc.

In municipiul Timisoara programul cu publicul al operatorilor economici va fi intre 05 si 18, pe toata durata saptamanii, iar dupa ora 20 se poate circula doar pentru exceptiile prevazute in Hotararea de Guvern.

In situatia in care incidenta cumulata la 14 zile devine mai mica sau egala cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sambata si duminica la ora 18:00 si se va mentine pentru aceste zile ora 20:00 ca ora limita pentru circulatia fara declaratie sau adeverinta. In zilele de luni – joi, in situatia in care incidenta cumulata la 14 zile devine mai mica sau egala cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi pana la ora 21:00, iar ora limita pentru circulatia fara adeverinta sau declaratie va fi ora 22:00.

Am speranta ca timisorenii si timisenii vor respecta restrictiile stabilite la nivel national si ca vom putea continua scaderea ratei de infectare si fara prelungirea masurii de carantinare. Organele abilitate vor verifica respectarea masurilor in interiorul localitatilor, astfel ca ridicarea carantinei nu poate conduce la o nerespectare a regulilor.

Sistemul medical este inca supus unor presiuni foarte mari din cauza cazurilor grave care au nevoie de ingrijiri, asadar, facem apel sa va ingrijiti atat pe dumneavoastra cat si pe cei dragi si programati-va pentru vaccinare.” (I.P.)

 

Leave a Reply