Efectul COVID! Timisoara, lovita puternic de trecerea invatamantului superior in online. „Estimam in jur de 140-150 de milioane de euro pe an ca pierdere in economia locala”, spune un reprezentant al Universitatii de Vest

Timisoara este unul dintre orasele cel mai puternic lovite de trecerea invatamantului superior in online, in ultimul an, si, in consecinta, lipsa studentilor din viata economica si sociala a capitalei Banatului.


Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj, toate marile orase universitare din tara au fost afectate de acest fenomen cauzat de pandemie, in contextul in care un student cheltuie, in medie, aproximativ 500 de euro lunar, iar in acest centru universitar din vestul Romaniei invata peste 45 de mii de studenti.

Lipsa studentilor din universitatile timisorene a avut si are un impact economic semnificativ asupra economiei locale. Noi avem o populatie de aproximativ 45 de mii de studenti, estimand undeva o cheltuiala lunara de 400-500 de euro pe luna.

Tinand cont ca doar o parte din studenti sunt din Timisoara, o pondere covarsitoare avand-o cei din afara localitatii, putem sa estimam undeva in jur de 140-150 de milioane de euro pe an ca pierdere in economia locala”, a declarat prof. univ. dr. Cosmin Enache, de la Universitatea de Vest din Timisoara, pentru Economedia.

Scaderi economice se observa si in Cluj. Universitatea Babes Bolyai a facut un studiu care arata ca 33,4 milioane de euro sunt cheltuiti lunar de catre studenti. Cele mai semnificative scaderi sunt observate in imobiliare, alimentatie, imbracaminte, restaurante, dar si activitati de recreere. (G.G.)

Leave a Reply