VIDEO. Jandarmii care au insotit-o pe Ana Munteanu in descinderea de tip “selfie” la restaurantul Del Corso din Timisoara vor fi sanctionati! Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne a descoperit grave nereguli si in activitatea prefectului Zoltan Nemeth

Corpul de control al Minstrului Afacerilor Interne a verificat imprejurarile in care, in data de 20.03.2021, prefectul judetului Timis, Zoltan Nemeth (foto 3), si cadre militare ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Timis (IJJ Timis) au fost implicati intr-o descindere de tip “selfie” la restaurantul unui hotel din Timisoara.


Actiunea in forta a fost transmisa live pe Facebook de consiliera USR PLUS Ana Munteanu (foto 2), care a incercat sa demonstreze ca unii agenti economici din oras nu respecta restrictiile Covid-19, insa in cele din urma s-a devoalat faptul ca tot scenariul asa-zisului flagrant a fost gandit si pus in aplicare de prefectul judetului.

Astazi, pe site-ul Guvernului Romaniei s-a publicat o sinteza a raportului Corpului de Control al Ministrului Afacerilor Interne, pe care o prezentam integral:

“Ca urmare a informatiilor si a imaginilor aparute in spatiul public referitoare la evenimentul produs la data de 20.03.2021 la restaurantul unui hotel din municipiul Timisoara, ce a implicat cadre militare ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Timis (IJJ Timis) si reprezentanti ai Institutiei Prefectului – Judetul Timis, ministrul Afacerilor Interne a dispus Corpului de Control efectuarea unei verificari privind modul de interventie.

Filmul evenimentului

La data de 19.03.2021, un angajat al Prefecturii a rezervat o masa pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20.03.2021, ora 18.00, justificand demersul in fata echipei Corpului de Control prin faptul ca dorea sa vada daca reprezentantii operatorului economic vor accepta sa faca aceasta rezervare, desi normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate in hotelul respectiv.

La data de 20.03.2021, prefectul l-a contactat telefonic pe seful IJJ Timis si i-a cerut sa trimita un echipaj la sediul Institutiei Prefectului intrucat are sesizari cu privire la nerespectarea normelor legale in zona restaurantelor de pe langa hoteluri, insistand ca sesizarea este urgenta, dar fara a oferi alte detalii.

Drept urmare, seful IJJ a ordonat unui alt ofiter trimiterea a doi jandarmi la sediul Institutiei Prefectului. Acestia s-au deplasat la sediul Institutiei Prefectului unde au luat legatura cu prefectul care le-a comunicat ca pe raza municipiului Timisoara exista locatii cu privire la care are informatii ca nu ar respecta masurile de protectie sanitara si, pe motiv ca urma sa intre intr-o sedinta, a desemnat doua persoane care sa ii insoteasca si sa le indice locatia respectiva.

Jandarmii au intrat in restaurantul respectiv insotiti de una dintre cele doua persoane desemnate de prefect (care nu era angajata prefecturii) si s-au indreptat catre o masa la care se aflau patru persoane.

Jandarmii i-au intrebat pe cei prezenti la masa daca ei au facut sesizarea, dar persoana care ii insotea a precizat ca „sunt colegii ei”.

In momentul in care jandarmii au mers sa discute cu administratorul operatorului economic, cele patru persoane, inclusiv cea care i-a insotit in restaurant, au parasit locatia, inainte de a le fi stabilita identitatea. In restaurant se mai aflau alte 3 persoane, despre care reprezentantii operatorului economic au spus ca sunt clienti ai hotelului. Echipajul de jandarmi a aplicat operatorului economic o sanctiune contraventionala sub forma de avertisment, in baza prevederilor art. 65 lit. r din Legea nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Avand in vedere cele constatate, au fost identificate urmatoarele nereguli:

La nivelul Institutiei Prefectului

Prefectul a angrenat in aceasta activitate personal din cadrul Institutiei Prefectului si al Consiliului Local care nu avea atributii pe linia gestionarii situatiilor de urgenta si, implicit, nici in ceea ce priveste interventia la evenimente alaturi de fortele de ordine.

Prefectul nu s-a implicat activ in cunoasterea si asumarea cadrului normativ in vigoare care reglementeaza segmentul situatiilor de urgenta, astfel ca a actionat in virtutea prerogativelor de putere publica cu care era investit, fara a respecta intocmai etapele procedurale prevazute de legislatia in materie.

Prefectul nu si-a asumat o responsabilitate pe masura prerogativelor conferite de legislatia incidenta si nu a intervenit in momentul cand a constatat ca angajata prefecturii a luat decizii cu privire la implicarea in evenimentul respectiv.

La nivelul IJJ Timis

Inspectorul sef al IJJ Timis a exercitat in mod defectuos atributiile functionale conferite prin fisa postului constand in aceea ca pana la sosirea comisiei de verificare din cadrul Corpului de Control al Ministrului (data de 25.03.2021), nu a dispus vreo masura manageriala in vederea efectuarii unei verificari/analize cu privire la modul de interventie a echipajului de jandarmi.

Desi incepand cu 21.03.2021, in plan mediatic au aparut filmari de la momentul interventiei, iar in 22.03.2021, avocatul societatii comerciale si un reprezentant al restaurantului au fost primiti in audienta de catre conducerea Inspectoratului, inspectorul sef nu a ordonat efectuarea de verificari interne cu privire la modul de interventie al subordonatilor.

Chiar daca la 25.03.2021, operatorul economic s-a adresat cu o petitie inspectorului sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Timis, acesta nu a asigurat dispunerea tuturor masurilor legale si identificarea celor 4 persoane care au parasit restaurantul la momentul interventiei jandarmilor.

De asemenea, in momentul in care unul dintre jandarmi i-a raportat ofiterului care, din dispozitia sefului IJJ, le-a ordonat misiunea, faptul ca cele 4 persoane au parasit restaurantul si nu au fost legitimate, acesta nu a dispus vreo masura care sa faciliteze solutionarea corecta a evenimentului, limitandu-se la a ordona subofiterului jandarm sa legitimeze celelalte persoane prezente.

Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate in indeplinirea sarcinilor de serviciu, avand in vedere insuficienta masurilor dispuse, precum si prin faptul ca a acceptat sa fie insotit la interventia de la restaurant de catre persoanele desemnate de prefect, care nu aveau calitatea necesara si nici nu indeplineau atributiile specifice domeniului in care isi desfasurau activitatea.

Masuri dispuse

Transmiterea raportului de control catre inspectorul general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane pentru a dispune masuri legale fata de cei patru jandarmi, in temeiul prevederilor art. 352 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, in raport cu deficientele

Inspectorul General al Jandarmeriei Romane va dispune masurile necesare pentru asigurarea unui cadru procedural adecvat in cazul interventiilor la evenimentele sesizate direct, altele decat cele primite prin S.N.U.A.U. 112, in stricta concordanta cu cadrul normativ incident, astfel incat, pe viitor, sa fie eliminate situatiile similare celei inregistrate in mun. Timisoara.

Dispunerea de catre Prefectul Judetului Timis de masuri in consecinta, raportat la modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre angajata prefecturii, avand in vedere implicarea in evenimentul de la restaurant.

Intensificarea/ imbunatatirea colaborarii intre institutiile M.A.I., cu accent pe responsabilizarea persoanelor cu atributii de coordonare, pe modul unitar de interventie si pe cunoasterea in detaliu a procedurilor de interventie la evenimente.” (I.P.)

Leave a Reply