BREAKING. Ministrul Vlad Voiculescu si secretarul de stat Andreea Moldovan, demisi din functii! Ultima gafa a celor doi: ordinul care schimba regulile de carantinare, publicat in MO fara stirea premierului

Premierul Florin Citu a anuntat, printr-un comunicat oficial, ca a trimis presedintelui Iohannis documentele de revocare din functie a ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, si demiterea din functia de secretar de stat a Andreei Moldovan. Ministru interimar al Sanatatii va fi vicepremierul Dan Barna.


Demiterea celor doi vine dupa ce, aseara, Ministerul Sanatatii a publicat in Monitorul Oficial un ordin care schimba regulile de carantinare, fara stirea  premierului Florin Citu.

Comunicatul oficial al Guvernului: 

Astazi, 14 aprilie, i-am inaintat domnului Presedinte Klaus Iohannis documentele de revocare din functia de ministru al Sanatatii a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul functiei va fi asigurat de catre domnul Dan Barna, pana la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sanatatii. Totodata, am decis demiterea din functia de secretar de stat la Ministerul Sanatatii a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicata in Monitorul Oficial in cursul zilei de astazi.

Nemultumirea premierului vine atat din faptul ca nu a fost informat in legatura cu noul ordin, cat si din eventualul impact pe care modificarile l-ar avea asupra situatiei unor localitati precum Bucurestiul, care ar putea fi carantinate mai usor din cauza numarului de cazuri de infectari cu noul coronavirus. In plus, Citu este nemultumit de mai mult timp de colaborarea cu Voiculescu, caruia i-a si reprosat lipsa de comunicare.

Ministerul Sanatatii a elaborat, marti, un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localitatilor. Nivelul de testare COVID devine factor principal, alaturi de rata de incidenta si gradul de ocupare a paturilor din spitale si sectiile ATI. Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat marti in Monitorul Oficial.

Prefectul Capitalei a spus ca nu a stiut despre publicarea ordinului in Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cat o localitate are mai multe puncte, cu atat situatia epidemiologica este considerata mai grava si poate intra in carantina.

Astfel, municipiile si zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori risca sa intre in carantina daca au minimum 60 de puncte, iar restul localitatilor daca au minimum 70 de puncte. Rata de incidenta cumulata in 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru iesirea din carantina este prevazut un singur criteriu: rata de incidenta mai mica de 3 cazuri la o mie de locuitori. Acest ordin a fost elaborat fara avizele de specialitate de la INSP si Comitetul Tehnico-Stiintific si publicat in Monitorul Oficial, aseara, fara ca premierul sa fie informat. (M.I.)

Leave a Reply