Asasinat la comanda! Jurnalistul anticoruptie grec Giorgos Karaivaz, impuscat “ca in filmele cu gangsteri”

Potrivit reportajelor posturilor de televiziune din Grecia, cunoscutul luptator anticoruptie Giorgos Karaivaz a fost asasinat vineri, 9 aprilie, la ora 14,15, chiar in fata locuintei sale, situate pe strada Aninou 24, in suburbia Alimos, Atena.


Doi martori oculari din randul vecinilor sai de bloc au relatat ca jurnalistul tocmai isi parcase masina langa intrarea casei sale si coborase din ea, avand in mana o servieta, iar sub brat, niste mape pline cu hartii.

In acel moment, o motocicleta de capacitate mica, pe care se aflau 2 persoane, a venit in mare viteza din spate, iar pasagerul din spatele motociclistului a deschis focul asupra lui  Giorgos Karaivaz cu un pistol care s-a dovedit a fi de calibrul 9. Cu toate acestea, asasinul a inceput sa traga inca de la o distanta de vreo 40-50 de metri de victima, si asta chiar in timp ce mijlocul lor de transport se afla in plina miscare. Jurnalistul a cazut la pamant, secerat de gloante, iar motocicleta a virat rapid spre masina  victimei, pentru ca asasinul din spatele motociclistului sa mai traga asupra sa de trei ori, de data asta de la numai cativa metri distanta.

Aceeasi martori oculari au declarat la politie si la un post de televiziune elen ca motociclistul purta o casca de protectie, in timp ce pasagerul din spate nu avea asa ceva, purtand o jacheta militara kaki, iar pe fata, doar o masca chirurgicala. Ambii martori au precizat ca pistolul calaului avea un amortizor de zgomot ”cum vazusera doar in filmele cu gangsteri”.

Potrivit depozitiilor unuia dintre ei, totul s-a petrecut foarte rapid, in mai putin de zece secunde, dupa care motocicleta a demarat in tromba, asasinul reusind totusi sa-i ameninte pe martori din mers cu pistolul, ba chiar si cu un gest cat de poate de explicit in dreptul gatului, in sensul ca avea sa le taie beregata daca vor indrazni sa dea declaratii in fata politiei.

Un alt martor ocular al acestei executii cu sange rece, care a vazut totul dintr-un cu totul alt unghi, a declarat, la randul sau,  in cadrul unei emisiuni de televiziune: “Am auzit sunetul motocicletei ce venea in viteza din spatele meu, apoi o serie rapida de pocnete ciudate, insotite de suieraturi  la fel de ciudate chiar in dreptul urechilor mele. Nici nu m-am gandit ca ar putea fi vorba de zgomote de petarde sau impuscaturi, asa ca m-am dat repede la o parte si m-am intors sa vad ce descreierat goneste ca un bezmetic pe strada noastra linistita.

Cand am vazut ca tipul din spatele motociclistului tragea din mers cu pistolul indreptat chiar in directia mea, am avut impresia ca traiesc ceva absolut ireal.

Totul a fost atat de neasteptat pentru mine, incat am ramas pur si simplu perplex si tintuit locului.  Intr-un cuvant, ma blocasem cu totul, caci ochii mei vedeau, dar mintea mea refuza sa proceseze sau sa inteleaga ce se petrecea de fapt. Nici n-am apucat sa ma sperii sau sa ma gandesc ca as putea muri, si asta chiar daca nu eu eram cel vizat.

Am realizat ca Giorgos Karaivaz era tinta atacului abia cand motocicleta asasinilor a trecut in viteza pe langa mine, virand brusc spre masina pe care  acesta o parcase chiar la intrarea in blocul de apartamente. Vecinul meu zacea cu fata in jos, iar asasinul sau a mai tras in el de vreo trei ori, dupa care au demarat din nou in viteza si au disparut dupa coltul strazii. Abia atunci mi-am dat seama ca trebuie sa sun urgent la politie”.

Vecinii de bloc care nu se aflau pe strada in acele momente au auzit doar motorul motocicletei si niste pocnete ciudate, pe care nu le-au prea bagat in seama. Nici macar sotia si fiul  de 19 ani a lui Giorgos Karaivaz, care erau acasa in momentul comiterii crimei, nu si-au dat seama ca acesta fusese ucis chiar sub geamul apartamentului lor, si asta  in timp ce ei se uitau linistiti la televizor. Cumplita veste le-a fost adusa chiar de vecinul de scara care auzise pocnetele suspecte si privise pe geam sa vada ce se petrece in strada.

Alertati de mai multe telefoane, politistii DIAS au sosit de urgenta si au putut constata ca era vorba de un asasinat la comanda, executat cu mult profesionalism. Tuburile de cartuse prelevate la fata locului au fost in numar de 13, acestea fiind insiruite pe carosabil, pe o distanta de aproape 60 de metri de la cadavru.

Potrivit constatarilor preliminare, 10 gloante si-au atins tinta, iar 9 dintre plagile provocate de acestea s-au dovedit a fi incompatibile cu viata. Mai exact, sase gloante l-au lovit pe jurnalistul Giorgos Karaivaz  in torace, perforandu-i organele vitale, doua in cap, unul in gat, sectionandu-i practic coloana cervicala si unul in palma mainii stangi, cu care acesta incercase in van sa se protejeze. Celelalte trei gloante au lovit portbagajul si partea laterala din spate a caroseriei masinii, la o foarte mica distanta una de celelalte.

Sambata, 10 aprilie, la pranz, au fost date publicitatii rezultatele expertizei medicale a cadavrului jurnalistului George Karaivaz, dar acestea n-au facut decat sa confirme ceea ce s-a stabilit la fata locului in prima zi.

Asadar, jurnalistul Giorgos Karaivaz fusese ucis la comanda de o echipa de killeri profesionisti, asasinul dovedindu-se a fi un tragator de elita. Numai un pistolar de exceptie putea sa traga cu o asemenea viteza si precizie de pe o motocicleta aflata in miscare, experienta sa  fiind confirmata si de faptul ca a deschis focul asupra victimei inca de la vreo 60 de metri distanta.  Cel mai probabil, acestia nu au actionat singuri, astfel incat au avut posibilitatea sa-i pregateasca jurnalistului Giorgos Karaivaz o ambuscada atat de bine pusa la punct, reusind sa-l ucida si sa dispara in mai putin de 20 de secunde.

In cazul in care au avut complici, acestia ar fi putut sa-l urmareasca pe George Karaivaz inca din momentul in care acesta a parasit postul de televiziune STAR, transmitandu-le asasinilor ca victima era deja in drum spre casa sau ca avea sa soseasca la o anumita ora. De asemenea, exista si posibilitatea ca asasinii insisi sa-l fi urmarit pe jurnalist de mai mult timp, ca sa-i cunoasca suficient de de bine programul si traseele, astfel incat sa-i pregateasca o ambuscada perfecta si sa-l omoare.

Intelegand ca au de-a face cu niste ucigasi profesionisti, ofiterii DIAS au asigurat perimetrul pentru cercetari si  au instalat de urgenta filtre de circulatie in tot orasul, verificand toti motociclistii suspecti si vehiculele acestora. Filtre ale politiei au fost instalate, deasemenea, in toate porturile si aeroporturile grecesti, pentru a-i impiedica pe suspecti sa iasa din tara.

Drept urmare, chiar in aceeasi zi mass-media elena a relatat despre retinerea unor posibili suspecti, numai ca toti acestia au fost eliberati dupa numai cateva ore de verificari, neavand nicio legatura cu odiosul asasinat. Si tot atunci in presa scrisa din Grecia au aparut tot felul de supozitii si zvonuri incerte cum ca  asasinii s-ar fi imbarcat, cu motocicleta lor cu tot, intr-un autotren cu destinatia Turcia, prezenta acestuia fiind aparent semnalata la doar cateva strazi distanta de locul faptei.

Cum era si firesc, cazul a fost imediat preluat de Departamentul pentru Crime impotriva vietii pentru regiunea Attica, iar ofiterii criminalisti sositi la fata locului au facut cercetarile necesare pentru a aduna probe materiale, inregistrari  ale camerelor de supraveghere video din zona, precum si marturiile tuturor martorilor oculari. In acelasi timp, au fost scanate datele oferite de retelele de telefonie mobila, toate comunicatii telefonice suspecte fiind luate la puricat. Pentru a face lumina asupra motivelor crimei, anchetatorii i-au chestionat peprietenii si apropiatii jurnalistului, pe colegii sai de serviciu, concentrandu-se, bineinteles, asupra investigatiilor si dezvaluirilor facute de acesta  in ultimul timp, dar si de-a lungul anilor.

Asasinarea lui Giorgos Karaivaz a socat mass-media si opinia publica din Grecia, astfel incat mai multe posturi de radio si TV si-au intrerupt emisiunile pentru a aduce la cunostinta publicului tragicul eveniment. Jurnalistul in varsta de cincizeci si doi de ani lucrase pentru mai multe companii media, fiind cunoscut in intreaga tara pentru articolele sale incisive, pentru curajoasele sale investigatii anticoruptie,  precum si pentru reportajele televizate dedicate mai ales infractiunilor de drept comun, dar si crimei organizate si implicarii acesteia in sfera politicului si activitatea organelor de politie.

Deloc intamplator, Giorgos Karaivaz a fost considerat a fi unul dintre cei mai experimentati si redutabili specialisti in domeniul jurnalismului de investigatie. Autoritatea sa  profesionala s-a afirmat din plin inca pe la inceputul anilor nouazeci, dar cea mai mare parte a carierei sale jurnalistice este legata de compania media ANTENNA 1. Abia in 2017, jurnalistul a parasit compania ANTENNA 1 si a inceput sa lucreze pentru canalul Star TV. In ultimii ani, el a mai colaborat cu Apogevmatini, Elefthero Typos si Exousia, ca sa nu mai vorbim ca si-a administrat zi de zi propriul site web, numit bloko.gr.

De altfel, in ultimele sale articole si aparitii televizate  el  a facut o multime de dezvaluiri deranjante pentru politicieni, aratandu-se foarte preocupat de faptul ca bandele criminale castiga din ce in ce mai multa putere in sfera politicului din Grecia, ajungand chiar sa influenteze deciziile privind desemnarea conducerii de politie, precum si selectarea personalului acesteia la toate nivelurile.  Dezvaluirile sale au bulversat opinia publica, ducand la initierea unei anchete a Serviciului National de Informatii privind coruptia in politie.

In ciuda faptului ca-si facuse atat de multi dusmani, Giorgi Karaivaz nu a declarat niciodata (cel putin asa se afirma la nivelul Cartierului General al Politiei Elene) ca ar fi primit amenintari si nici nu a solicitat vreo protectie speciala din partea statului.

Si asta cu toate ca unul din prietenii sai apropiati, pe numele sau sau Dimitris Kapetanakis,  a fost ucis in decembrie, iar in luna august a anului trecut, persoane necunoscute au incercat sa-l omoare pe colegul sau de breasla Stefanos Chios chiar in fata casei sale din Vrilissia. Ambele cazuri au ramas, bineinteles,  nerezolvate.

Inmormantarea jurnalistului a avut loc duminica, in satul sau de bastina Kalifyto, iar Ministrul Protectiei Civile, Michalis Chrysochoidis, s-a grabit sa dea asigurari ca asasinii vor fi prinsi si deferiti justitiei in cel mai scurt timp. Optimismul ministrului nu este impartasit de opinia publica si mass-media din Grecia, structurile statului fiind penetrate si controlate de mafie pana la cel mai inalt nivel. (Alexandru Ona, Ucraina, corespondent)

 

 

Leave a Reply