Lichidatorul judiciar al firmelor lui Zaher Iskandarani a candidat la sefia UNPIR Timis, desi are o condamnare definitiva la inchisoare si a fost mentinut ilegal in profesie de presedinta Flavia Craciun

Adunarea generala de alegeri organizata de Filiala Timis a Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), in data de 16 aprilie, in ciuda opozitiei presedintei Flavia Consuela Craciun (foto 1), a scos la iveala tupeul iesit din comun al lichidatorului judiciar Liviu Ionel Trifa, care, paradoxal,  inca practica aceasta profesie, desi a fost trimis in judecata si condamnat la inchisoare intr-un dosar de-al lui Zaher Iskandarani.


Pretextul sub care s-a tot amanat excluderea din profesie a fostului contabil a lui Iskandarani, faptul ca decizia definitiva de condamnare nu a fost comunicata oficial la UNPIR Timis…

Asadar, in ciuda faptului ca este ilegalist in bransa lichidatorilor judiciari, in conditiile in care OUG nr.86/2006 spune clar ca “este nedemna de a fi practician in insolventa persoana condamnata, prin hotarare judecatorească definitiva, pentru savarsirea unei infracțiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”, Liviu Ionel Trifa a socat pe toata lumea cand si-a manifestat hotararea de a-si depune candidatura pentru functia de presedinte al filialei UNPIR Timis.

Acest anunt a survenit dupa ce presedinta Flavia Consuela Craciun, care era in afara mandatului de aproape un an, si-a dat demisia din functia de conducere si l-a trimis pe Liviu Ionel Trifa (foto 3) la sala de sport Biarena, din Sanandrei, locul unde se desfasura adunarea generala, pentru a preda stampila organizatiei.

Condamnat la 8 luni de inchisoare pentru complicitate la tentativa de inselaciune, dar mentinut in profesie datorita complicitatilor de la varful UNPIR, Liviu Ionel Trifa, lichidatorul firmelor Le Dome Tobacco International SRL si Alchool Banat Industry SRL, apartinand lui Zaher Iskandarani, a intrat in cursa pentru functia de presedinte, care tocmai fusese abandonata de Flavia Consuela Craciun.

Dupa cum era de asteptat, contracandidatul sau, Urechiatu Romeo Antoniu (foto 2), a fost votat masiv de colegii sai si, in consecinta, a castigat detasat competitia alegerilor locale, scorul final fiind de 87 la 2.

In urma alegerilor generale desfasurate in urma cu 10 zile, Consiliul de conducere al Filialei Timis a UNPIR este format din presedintele Urechiatu Romeo Antoniu si membrii Carceie Marius Radu si Velican Oana Luminita. Membri supleanti, Alic Bogdan si Ignea Daniel.

“Fosta presedinta, Flavia Consuela Craciun, al carei tata detine Piata Flavia, a incercat sa negocieze o amanare a alegerilor generale, desi de un an i s-a terminat madatul, insa delegata din partea conducerii centrale a UNPIR, doamna Popa Carmen, a fost ferma pe pozitie.

In momentul in care si-a dat seama ca nu poate bloca schimbarea, l-a trimis pe Trifa cu demisiile conducerii, in bloc, cheile si stampila. I-a fost greu sa se retraga decent, desi a tot tergiversat organizarea adunarii generale de alegeri, care era ceruta de toti cei peste 130 de membri activi ai filialei”, ne-a dezvaluit un lichidator judiciar din cadrul UNPIR Timis.

Revenind la condamnarea definitiva la inchisoare a lui Liviu Ionel Trifa si datoria noii conduceri a UNPIR Timis de a-l exclude din profesie, sa mai spunem ca acesta a fost desemnat lichidator judiciar la cele doua firme detinute de Zaher Iskandarani chiar daca, anterior, a condus evidenta contabila a celor doua societati comerciale.

Procurorii sustin ca, in mecanismul complex pus la cale de inculpati, a fost introdus lichidatorul judiciar Liviu Trifa, care, cu incalcarea dispozitiilor legale, a inversat ordinea de creanta in tabelele de creanta intocmite si depuse in procedurile de insolventa a celor doua firme.

Aceasta modalitate a prezentat instantei de judecata, investita cu supravegherea operatiunilor de lichidare a patrimoniului celor doua societati comerciale, falsa aparenta (contrara realitatii) a unor drepturi preferentiale si privilegiate ale inculpatilor Zaher Iskandarani, Fadi Jamil, Sarah Riyad si Radu Naramzoiu, care deveneau beneficiarii sumelor rezultate din vanzarea activelor inaintea institutiilor statului.

Toata povestea a inceput in anul 2007, cand Directia Generala a Finantelor Publice Timis a stabilit in sarcina a doua societati comerciale, Le Dome Tobacco International SRL si Alchool Banat Industry SRL, obligativitatea platii sumelor de 21.194.909 de lei si 21.457.950 de lei, cu titlu de impozite si taxe datorate bugetului statului.

Pentru eludarea platii acestor sume, inculpatii au incercat, la inceput, prin diferite actiuni in justitie, anularea celor doua decizii de impunere.

Urmare a epuizarii posibilitatilor de anulare a obligatiilor datorate bugetului statului, s-a solicitat intrarea in insolventa a celor doua firme, fiind desemnat de catre instanta de judecata, in calitate de lichidator judiciar, Liviu Ionel Trifa, cooptat si propus de catre administratorul celor doua societati, in virtutea relatiilor pe care le avea cu Zaher Iskandarani. Dupa cum am precizat mai sus, acesta, anterior, condusese evidenta contabila a celor doua societati comerciale.

Pentru a scapa de datoriile la buget, inculpatii au intocmit in fals un numar total de 13 contracte de creditare, in sapte din acestea sustinandu-se in mod nereal ca una dintre firme datora lui Radu Naramzoiu suma de 2.400.000 de lei, lui Zaher Iskandarani suma de 2.150.000 de lei si lui Fadi Jamil suma totala de 28.000.000 de lei.

Celelalte sase contracte intocmite in fals atestau in mod nereal ca cealalta societate comerciala datora lui Radu Naramzoiu suma de 2.375.000 de lei, lui Sarah Riyad suma de 15.145.000 de lei si mamei naturale a lui Zaher Iskandarani, care nu fusese niciodata in Romania, suma totala de 15.682.500 de lei.

„Cu aceste datorii fictive, inculpatii s-au inscris la masa credala dupa deschiderea procedurilor de insolventa, inlaturand, prin incalcarea dispozitiilor legale, creantele garantate ale statului. In acest scop, lichidatorul judiciar (trimis in judecata intr-un alt dosar instrumentat de DNA) a inversat ordinea de creanta stabilita de lege, astfel incat, din creditori privilegiati, organele fiscale au fost transformate in creditori fara garantii, fiind atribuita calitatea de creditor privilegiat altor inculpati trimisi in judecata in alt dosar instrumentat de DNA”, se arata in rechizitoriul procurorilor anticoruptie.

In acest dosar, Zaher Iskandarani a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, insa a reusit sa paraseasca Romania cu o zi inainte de pronuntarea sentintei… (G.I.)

Leave a Reply