Liberalul Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, pus sub control judiciar de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie

Fostul ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, liberalul Costel Alexe, actualmente presedintele Consiliului Judetean Iasi, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, intr-un dosar in care este cercetat pentru infractiuni de coruptie.


Dupa ce, ieri, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca PNL ar trebui sa reactioneze politic in acest caz, astazi, Costel Alexe a anuntat ca se autosuspenda din functiile detinute in partid, respectiv cea de presedinte al PNL Iasi si vicepresedinte PNL la nivel national.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile incepand de la data de 27 aprilie 2021, pana la data de 25 iunie 2021 fata de inculpatii:
– Alexe Costel, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si instigare la delapidare,
– Persoana fizica avand functie de conducere in cadrul unei societati comerciale cu activitate in siderurgie, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si delapidare.

Intre obligatiile impuse prin controlul judiciar fata de cei doi inculpati se afla interdictia de a parasi tara si aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, mentionate in ordonanta.

In ordonantele de luare a masurii controlului judiciar se arata ca in cauza exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, in calitate de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor ar fi pretins, in mod direct, de la o persoana din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat in cauza, mai multe produse din tabla (tabla cutata, teava patrata, teava rectangulara si rulouri de tabla) in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, catre fabrica respectiva, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta fabrica pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme (halda de zgura).

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neinchise pentru care statul roman a fost condamnat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in anul 2018, pentru neindeplinirea obligatiei asumate ca stat membru al UE de a le inchide cat mai repede. Ca urmare, Romania trebuie sa raporteze periodic situatia depozitelor mentionate in cuprinsul hotararii CJUE.

Foloasele respective, in cantitate de 22 tone, ar fi fost primite in zilele de 23 aprilie 2020 si 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o ruda a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mita de fostul ministru este de 99.956 lei si consta in contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei si a transportului.

Produsele din tabla ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispozitia persoanei din conducerea fabricii, inculpat in cauza, iar remiterea lor ar fi fost disimulata sub forma unor contracte de sponsorizare fictiva.

Celor doi inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. (I.P.)
Leave a Reply