Fost primar din mediul rural, trimis in judecata de DNA sub acuzatia ca a falsificat documentele cu care a obtinut fonduri europene nerambursabile de aproape 2 milioane de euro

Desi a obtinut fonduri europene neramburabile de aproape 2 milioane de euro, cu care a rezolvat problema canalizarii si a alimentarii cu apa din comuna, fostul primar al localitatii Lacusteni, din judetul Valcea, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, sub acuzatia ca a falsificat documentele depuse la dosarul de finantare.


In aceeasi situatie sunt si reprezentantii firmei care au executat lucrarea, dar si dirigintele de santier care a supravegheat si receptionat lucrarea. In cazul in care va fi gasit vinovat, fostul edil trebuie sa ramburseze toti banii, motiv pentru care procurorii au pus sechestru asiguratoriu pe bunurile mobile si imobile ale celor trei inculpati.

Comunicatul de presa integral al DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

– Puchin Marin, la data faptei primar al comunei Lacusteni, judetul Valcea, pentru savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea – credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

– persoana fizica, la data faptei reprezentant al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

– persoana fizica, la data faptei reprezentant al aceleiasi societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

– persoana fizica, la data faptei diriginte de santier, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

In contextul realizarii unui proiect finantat din fonduri europene nerambursabile, ce avea ca obiect „Alimentare cu apa, canalizare si epurare a apei uzate in comuna Lacusteni, jud. Valcea”, in perioada 2010-2011, inculpatul Puchin Marin, la acea data primar al comunei, ar fi depus la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe inscrisuri false ce contin date necorespunzatoare realitatii cu privire la lucrarile executate (situatii de plata, devize, centralizatoare, rapoarte de executie, declaratii de cheltuieli, procesul-verbal de receptie al terminarea lucrarilor, autorizatia sanitara de functionare pentru sistem apa potabila, etc.).

O parte din aceste documente i-au fost puse la dispozitie edilului de catre ceilalti inculpati.

Cu titlu de exemplu, precizam ca “autorizatia sanitara de functionare pentru sistem apa potabila” ar fi fost emisa pe baza unor probe de apa recoltate din alte surse decat cele pentru care s-a cerut autorizarea.

Concret, apa recoltata din puturile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste sectii de mecanizare, continea amoniu peste limitele normale. Pentru a obtine probe “curate”, inculpatul Puchin Marin ar fi mers personal intr-o comuna invecinata de unde ar fi recoltat probe de apa pe care le-a depus ulterior la Directia de Sanatate Publica Valcea.

Prin aceste demersuri inculpatii ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene in valoare de 8.757.329 lei, suma cu care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Valcea cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. (V.E.)

Leave a Reply