Primul buget participativ din istoria CJ Timis! Un milion de lei pentru finantarea proiectelor propuse de cetatenii judetului. VEZI domeniile eligibile si data limita pentru depunerea proiectelor (P)

COMUNICAT. Ideile cetatenilor cu impact pozitiv pentru comunitate, validate prin votul timisenilor, vor fi finantate si implementate de Consiliul Judetean. Pentru asta, institutia a pus la bataie un buget participativ de 1.000.000 lei. Incepand de astazi si pana pe 25 mai, timisenii isi pot inscrie propunerile online, toate informatiile necesare fiind disponibile pe platforma web creata special pentru bugetul participativ, www.bugetareparticipativa.cjtimis.ro.


Propunerile de proiecte trebuie sa se incadreze intr-unul din urmatoarele domenii, pentru obiective care sunt in administrarea judetului Timis:

  1. – educatia;
  2. – serviciile sociale pentru protectia copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor varstnice, a familiei si a altor persoane sau grupuri aflate in nevoie sociala;
  3. – sanatatea;
  4. – cultura;
  5. – sportul;
  6. – protectia si refacerea mediului;
  7. – conservarea, restaurarea si punerea in valoare a monumentelor istorice si de arhitectura, a parcurilor, gradinilor publice si rezervatiilor naturale;
  8. – podurile si drumurile publice;
  9. – turismul;
  10. – infrastructura de stimulare a economiei si afacerilor;
  11. – infrastructura IT si de telecomunicatii.

Fiecare persoana fizica sau juridica poate formula o singura propunere de proiect. Pentru depunerea acestuia, cei interesati vor trebui sa completeze titlul, domeniul, descrierea acestuia, localizarea, durata proiectului, beneficiarii, bugetul estimat, detalierea bugetului, pe cat posibil, sa ataseze documente relevante (fotografii, schite, planuri etc.) si sa mentioneze modul in care initiatorul doreste sa se implice in proiect (voluntariat, cofinantare, sponsorizari etc.).

Presedintele CJ Timis, Alin Nica, a fost unul dintre primii sustinatori ai bugetului participativ pentru Timis. Pe langa programul de finantare al Consiliului Judetean care presupune depunerea de proiecte care sunt evaluate de catre o comisie speciala, Alin Nica crede ca timisenii au nevoie de mai multa apropiere de administratia publica si de idei creative:

„Bugetul participativ este in primul rand un exercitiu democratic prin care, pe un fond alocat –  in cazul nostru, un milion de lei – timisenii depasesc nivelul la care sunt doar consultati si incep sa contribuie direct la distribuirea banilor, fie prin inscrierea unui proiect, prin votarea lui sau prin sprijinul acordat in implementare. Astfel, responsabilizam cetatenii, le oferim decizia, nu doar posibilitatea de a comenta de pe margine.”

Marian Constantin Vasile, administratorul public al judetului Timis si initiator al bugetului participativ, a propus realizarea unei platforme online care sa reuneasca idei de imbunatatire a vietii si activitatii comunitatii noastre, venite din partea timisenilor.

„Bugetul participativ, primul din istoria Consiliului Judetean Timis, responsabilizeaza atat cetatenii, cat si institutia, fiind un bun exercitiu de colaborare. Este un semnal ca, in Timis, decizia este centrata pe cetatean. Este o schimbare de paradigma.

Procesul administrativ nu va mai fi opac, ci va avea la baza interesul si dorinta timisenilor, va include mereu feedback-ul beneficiarilor finali. Este suma de 1 milion de lei prea mica pentru un buget participativ? Noi credem ca nu. Vorbim despre un proiect pilot, un exercitiu, care cu siguranta se va implementa si in urmatorii ani. Vom invata din experienta anului 2021, iar apoi putem aloca mai multi bani, daca va fi necesar”, a spus administratorul public al judetului.

Proiectele eligibile vor intra in procesul de votare, pe aceeasi platforma, orice timisean avand posibilitatea a-si manifesta optiunea pentru unul dintre acestea. Proiectele castigatoare vor fi selectate in ordinea numarului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, pana la epuizarea sumei prevazute. Proiectele selectate in urma procedurii de consultare publica vor fi incluse in bugetul de venituri si cheltuieli al Consiliului Judetean Timis si implementate de aparatul de specialitate al institutiei. (I.P.)

Leave a Reply