Procurorii au anuntat deschiderea unui dosar penal, dupa uciderea ursului Arthur! Printul din Austria ar putea fi tras la raspundere pentru braconaj si uz de arma fara drept

Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Secuiesc a anuntat deschiderea unui dosar penal pentru elucidarea imprejurarilor in care a fost impuscat ursul Arthur de catre un print din Austria, in cauza desfasurandu-se cercetari in rem pentru braconaj, uz de arma fara drept si vanarea speciilor de vanat cuprinse in anexa nr. 2 in alte conditii decat cele ale derogarilor.


Iata comunicatul integral al procurorilor:

La 06.05.2021, la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Secuiesc a fost inregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizarii din oficiu a organelor de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul I.P.J. Covasna – Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, privind imprejurarile in care, in ziua de 13.03.2021, pe suprafata fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, jud. Covasna, gestionat de A.V.P.S. Botos, a fost ucis prin impuscare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vanat strict protejata, la care vanatoarea este permisa numai in baza derogarilor emise de autoritatile competente.

In cauza, s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la infractiunile de braconaj, prev. de art. 42, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 407/2006, vanarea speciilor de vanat cuprinse in anexa nr. 2 in alte conditii decat cele ale derogarilor, prev. de art 44, lit. b) din Legea nr. 407/2006, si uzul de arma fara drept, prev. de art. 343, alin. 1 Cod penal.

Reamintim ca, miercuri, organizatiile de mediu Agent Green si VGT din Austria au anuntat ca un print din Austria a ucis, in luna martie, cel mai mare urs brun din Romania, in urma unei derogari oferite de Ministerul Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi facut pagube intr-o localitate din Covasna.

O petitie online a fost initiata catre Ministerul Mediului pentru a fi stopata vanatoarea de trofee. Seful Garzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat ca a fost declansata o ancheta si ca, probabil, institutia se va indrepta catre alte organe de cercetare.

El a sustinut ca in documente se vorbeste foarte mult despre un exemplar de urs si doar intr-un singur loc este mentionata o ursoaica cu pui. El a admis ca se poate ajunge la un dosar penal.

Premierul Florin Citu a afirmat, intrebat, miercuri, despre Arthur, cel mai mare urs brun din Romania care a fost ucis ilegal de un print din Austria, in luna martie, ca se pare ca unele informatii din spatiul public nu sunt corecte si „se pare ca nu este cel mai mare urs, pana la urma. El a adaugat ca a discutat cu ministrul Mediului si ramane sa se vada concluziile anchetei demarate.

De asemenea, Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat Garda Nationala de Mediu si Garda Forestiera deruleaza anchete pentru a lamuri ce s-a intamplat la Covasna, adaugand ca nu vrea sa se antepronunte pana nu va primi raportul oficial. Cat priveste faptul ca ursul Arthur era cel mai mare din Romania, ministrul a comentat, citat de Hotnews: „Nu stiu cine poate spune ca e cel mai mare din tara, poate are puteri supranaturale. Nu stiu daca a fost cel mai mare sau cel mai mic, daca il chema Arthur sau il chema Ionita…” (V.E.)

 

Leave a Reply